Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már ötszázalékos fogyás is sokat használ az elhízottak egészségének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már a testsúly ötszázalékos csökkentése is sokat használ az elhízottak egészségének, számos betegség kockázata jelentősen mérséklődik - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

"Nagy haszonra lehet szert tenni kis befektetéssel" - emelte ki Samuel Klein, a St. Louis-i Washington Egyetem kutatója, a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A jelenlegi amerikai ajánlások a testsúly öt-tíz százalékos csökkentését javasolják a túlsúlyosoknak - olvasható a tanulmányban. A kutatócsoport megállapította, hogy már viszonylag kis fogyással is jelentősen mérséklődik a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, az anyagcsere javul, még a szervek inzulinérzékenysége is jobb lesz, a vércukorértékek csökkennek.

Akinek sikerül testsúlya több mint tíz százalékát leadnia, az még többet használ az egészségének, tovább javul a zsíranyagcseréje és a gyulladást jelző mutatói is - írták a kutatók.

Negyven túlsúlyos, egyébként egészséges felnőttet kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásban. Testtömegindexük átlaga 38 körül volt, 30-tól tekintik az embert elhízottnak.

A résztvevők egy részének nem változott a testsúlya, a többieké egy hathónapos étrend segítségével öt, tíz vagy tizenöt százalékkal csökkent. Ezalatt figyelemmel kísérték a vérnyomásukat, pulzusukat és egészségük más fontos mutatóinak alakulását.

Végül 19 résztvevőnek sikerült testsúlya öt százalékát leadnia.

"A jövőben sokat segíthet, ha a pácienseknek elmagyarázzák a kis fogyás nagy előnyeit, amelyeket a tanulmány tárt fel. Az ötszázalékos cél rendkívül motiváló lehet" - mondta Dirk Müller-Wieland, a német diabétesztársaság munkatársa a dpa német hírügynökségnek.

A kis célok kitűzése sok érintettet megóv a kudarcélménytől is - írták a tanulmány szerzői.