eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Veszett rókát találtak Szerencsen - a Nébih fokozott óvatosságra int!

Veszett rókát találtak a múlt héten a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért azt kéri, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

A hivatal közleményében azt írta, a veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában múlt szombaton a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy a veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás - írták.

Tájékoztatásuk szerint a Szerencs Ond városrészében talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es hazai járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolás" történt.

Emlékeztettek arra, hogy a veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezekből Magyarországon mintegy 70 ezer él.

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Hozzátették azt is, hogy a megelőzésben kiemelt szerepe van a kutyák veszettség elleni, évenkénti kötelező védőoltásának is.

A szomszédos országok közül Ukrajnában és Románia teljes területén van jelen a betegség. Ukrajnában az elmúlt években - több száz házi- és vadon élő állat elpusztulása mellett - emberi haláleseteket is okozott - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×