Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magas láz gyorsítja az influenza gyógyulását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
39-40 fokos láz esetén sem indokolt a lázcsillapítás sem gyermekeknél, sem felnőttek esetében. A láz segíti a gyógyulást - mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

"Nem késtünk el, még lehet kérni az influenza elleni védőoltást, hiszen Magyarországon jelenleg még nincs influenzajárvány, körülbelül két hét kell a védettség kialakuljon a fertőzéssel szemben. Kisbabáknak féléves kortól már adható, előtte inkább az édesanyáknak javasoljuk, hiszen az anyatejen keresztül átmegy a védettség a babába" - fogalmazott Torzsa Péter háziorvos.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense elmondta, az influenza jellemző, és általában hirtelen kezdődő tünetei a magas láz, az erős végtagfájdalom, a gyengeség és a száraz köhögés, mindez megviseli az immunrendszert és az egész szervezetet.

"Tévhit az a korábban elterjedt nézet, hogy a lázat csillapítani kell, ma már tudjuk, hogy a védekezés egyik fontos része a magasabb testhőmérséklet, ami segíti a gyógyulást. Nem kell a gyermekeknél sem lázcsillapítást alkalmazni 38 fok feletti láznál, de akár 40 fok közeli értéknél sem. Ha a gyerek nem bágyadt, nem viseli meg, ez egyfajta segítség a szervezet részéről, a magas lázzal jobban megbirkózik a betegséggel. Az is tévhit, hogy ez a fajta magasabb láz lázgörcsöt okozna, emiatt sem kell törekedni a lázcsillapításra" - hangsúlyozta Torzsa Péter háziorvos.

Számtalan szövődményt okozhat az influenza, gyermekeknél különösen gyakori a gennyes középfülgyulladás, előfordulhat izomgyengeség, az asztma fellángolása, tüdő- vagy akár vakbélgyulladás, ezért nagyon fontos a megelőzés - emelte ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Hozzátette, nincs összefüggés a szövődmények kialakulásában és a láz csillapításában. Voltak olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatták, hogy magas láz esetében az immunrendszer gyorsabban reagál, tehát gyorsabban tudja legyőzni az influenzavírust, kisebb mértékben alakul ki szövődmény, tehát ezzel rákényszerítjük az immunrendszert, hogy gyorsabban reagáljon a fertőzésre.

Hanganyag: Fehér Anna Magda