eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A magas láz gyorsítja az influenza gyógyulását

39-40 fokos láz esetén sem indokolt a lázcsillapítás sem gyermekeknél, sem felnőttek esetében. A láz segíti a gyógyulást - mondta az InfoRádiónak Torzsa Péter háziorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

"Nem késtünk el, még lehet kérni az influenza elleni védőoltást, hiszen Magyarországon jelenleg még nincs influenzajárvány, körülbelül két hét kell a védettség kialakuljon a fertőzéssel szemben. Kisbabáknak féléves kortól már adható, előtte inkább az édesanyáknak javasoljuk, hiszen az anyatejen keresztül átmegy a védettség a babába" - fogalmazott Torzsa Péter háziorvos.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense elmondta, az influenza jellemző, és általában hirtelen kezdődő tünetei a magas láz, az erős végtagfájdalom, a gyengeség és a száraz köhögés, mindez megviseli az immunrendszert és az egész szervezetet.

"Tévhit az a korábban elterjedt nézet, hogy a lázat csillapítani kell, ma már tudjuk, hogy a védekezés egyik fontos része a magasabb testhőmérséklet, ami segíti a gyógyulást. Nem kell a gyermekeknél sem lázcsillapítást alkalmazni 38 fok feletti láznál, de akár 40 fok közeli értéknél sem. Ha a gyerek nem bágyadt, nem viseli meg, ez egyfajta segítség a szervezet részéről, a magas lázzal jobban megbirkózik a betegséggel. Az is tévhit, hogy ez a fajta magasabb láz lázgörcsöt okozna, emiatt sem kell törekedni a lázcsillapításra" - hangsúlyozta Torzsa Péter háziorvos.

Számtalan szövődményt okozhat az influenza, gyermekeknél különösen gyakori a gennyes középfülgyulladás, előfordulhat izomgyengeség, az asztma fellángolása, tüdő- vagy akár vakbélgyulladás, ezért nagyon fontos a megelőzés - emelte ki a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Hozzátette, nincs összefüggés a szövődmények kialakulásában és a láz csillapításában. Voltak olyan vizsgálatok, amelyek azt mutatták, hogy magas láz esetében az immunrendszer gyorsabban reagál, tehát gyorsabban tudja legyőzni az influenzavírust, kisebb mértékben alakul ki szövődmény, tehát ezzel rákényszerítjük az immunrendszert, hogy gyorsabban reagáljon a fertőzésre.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×