eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tudja, hogyan kell kihelyezni télre a madárodúkat?

Nemcsak a madáretetők építése fontos ősszel, hanem az odúk kihelyezésére is figyelni kell - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület. Orbán Péter, a szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a legfontosabb szempont, hogy az odúk nyílása ne észak felé nézzen.

Hivatalosan december elsején indul a téli madáretetési szezon és egészen a tartós fagyok megszűntéig tart - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Orbán Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a lakott területen élő énekes madarak egy része az etetés mellett télen segíthető mesterséges madárodúkkal is.

"Kevéssé közismert, hogy az odúköltő madarak - vagyis amelyek nem vonulnak el télen -, például a cinegék, verebek előszeretettel éjszakáznak a mesterséges odúkban. Amikor télen nagyon hideg van éjszaka, pláne ha fúj a szél, olyan nagy a hőveszteségük és annyi energiára van szükségük, hogy nekik korántsem mindegy, hol éjszakáznak" - jelezte a szakember.

Elmondta, hogy ha az odúkat két-két és fél méteres magasságba tesszük, az tökéletesen megfelel, magánterületen, egy kertben a fejmagasság is elegendő.

"Közterületen a madártani egyesület elég sok odút helyez el, ott sajnos gondolni kell a rongálásra is, ezért 3-4 méter magasra tesszük ki az odúkat" - tette hozzá.

Orbán Péter szerint egy száz négyzetméteres kertbe ki lehet tenni akár három-négy odút is, ezek közel is lehetnek egymáshoz.

"Az odúk kihelyezésénél a legfontosabb szempont nem az, hogy mire kerül ki, tehát hogy fára, bokorra vagy falra tesszük-e, hanem hogy az a pont, ahova felakasztjuk, elbírja az odú súlyát" - hangsúlyozta.

Szét lehet szórni akár az ablaktól egy ötven méteres sugarú körön belül az odúkat. Ha pedig egyszer kitettük a kertbe télen az odúkat, azokat tavasszal nem kell máshova rakosgatni a költéshez.

"Az egyik legfontosabb szempont, hogy az odú bejárati nyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert onnan jönnek az esős, hűvös frontok" - hívta fel a figyelmet.

Azt is jelezte, hogy nem kell az odúba semmiféle fészekanyagot tenni, a madarak ezt megépítik maguknak.

"Amit érdemes megtenni tavasszal: kukkantsunk be az odúba és ha az éjszakázó madarak ürüléke ott felhalmozódott, azt öntsük ki. Sokkal jobban szeretnek a madarak olyan tiszta mesterséges odúba beköltözni, ahol nincs ott az előző lakó nyoma" - fogalmazott Orbán Péter. 

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×