eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így tanulunk meg együtt élni a farkasokkal

Továbbra is cél a farkasok Magyarországra telepítése - mondta el az m1 aktuális csatornán pénteken Szilágyi István, a Fehér Kereszt Alapítvány elnöke. A farkas az ökológiai rendszerben is fontos szerepet tölt be, szelektálva az erdők vadállományát, de várhatóan 10-15 évre lesz szüksége a társadalomnak ahhoz, hogy megtanuljon együtt élni a farkasokkal - jegyezte meg.

A pécsi állatkertből október 31-én szökött meg egy farkas a kifutóját villanypásztorral is határoló két és fél méter magas kerítésen át, amikor egy gondozó az itatókat töltötte fel. Másnap járókelők a Tubesnél vették észre az állatot, értesítették a rendőrséget, akik riasztották az állatkert illetékeseit. A farkas fenyegetően lépett fel és már sötétedett, ezért Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója kilőtte az állatot.

A Magyar Állatkertek Szövetsége a rendőrségi vizsgálat idejére felfüggesztette a Pécsi Állatkert tagságát - jelentette be az m1 Ma este című műsorában csütörtökön Andréka György, a szövetség elnöke.

Szilágyi István a döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta: a szakma kiállt a biztonság, az emberélet biztonsága és a szakmaiság mellett.

Arra a kérdésre, hogy az állat miként tudott megszökni, a Fehér Kereszt Alapítvány elnöke elmondta: a farkas roppant ügyes, roppant taktikus vadállat, amely ebben az esetben valószínűleg megijedt.

Szilágyi István tudomása szerint jelenleg építkezések folynak a pécsi állatkertben, ráadásul ezek a farkasok a szökés előtt érkeztek Olaszországból a baranyai megyeszékhelyre, és vélhetően az utazás emelte meg az egyik állat stresszhormon-szintjét annyira, hogy megszökött.

Szilágyi István hozzátette, ő maga öt-hat éve foglalkozik farkasokkal, és dolgozik a faj magyarországi visszatelepítésén az északi határszélen.

A farkas az ökológiai rendszerben is fontos szerepet tölt be, szelektálva az erdők vadállományát, de várhatóan 10-15 évre lesz szüksége a társadalomnak ahhoz, hogy megtanuljon együtt élni a farkasokkal - jegyezte meg.

A szakember szerint egyik végletbe sem érdemes beleesni: nem szabad kedves állatként tekinteni a farkasra, de az ablakokat sem kell beszögelni miatta. Fontos, hogy a kirándulók hagyják békén az erdei állatokat - hangsúlyozta Szilágyi István.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×