eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Új gyógyszer lassítja az Alzheimert

Harmadával lassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását egy új klinikai szer. Az elsődleges gyógyszerkutatások igazolták, hogy korai szakaszban lévő betegek agysejt pusztulása mérsékelhető. Kovács Tibor, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense az InfoRádiónak elmondta, fontosak a területen zajló gyógyszerkutatások, mert a fejlődő államokra óriási terhet ró az egyre nagyobb számú beteg egészségügyi és ápolási költsége.

"A solanezumab nevű antitestről van szó, amely az agyban lerakódó fehérjék eltávolítását végzi, és amely az Alzheimer-betegség kialakulását okozza" - mondta Kovács Tibor az InfoRádiónak.

Már 8-10 éve vizsgálják ezeket az antitesteket, de a solanezumab az első, amelynél klinikailag a tervezetthez közeli eredményeket sikerült elérni. Az eredmény reményadó arra nézve, hogy a betegség progresszióját képesek leszünk befolyásolni, tehát nem a tüneteit javítani, hanem a lefolyását lassítani, vagy akár megelőzni a kifejlődését.

Nagyon fontos, hogy ez a gyógyszer a betegség korai stádiumában hasson. Az antitestek a korai elváltozások megállítását célozzák, a fehérje lerakódását gátolják. Minél korábbi szakaszban adjuk a betegnek, annál inkább kecsegtet a siker reménye.

Az Alzheimer-kór óriási terhet jelent a társadalomnak, mert a várható élettartam egyre nő, az aktív lakosság száma pedig csökken. Mivel az idős lakosság aránya nő, ezért egyre több beteg jelenik meg, egyre több beteg kerül be az egészségügyi ellátórendszerbe. 65 év körül nagyjából 1 százalék az előfordulása, 85 év felett pedig 40 százalék.

A betegségek száma nagy mértékben nőni fog az idősödő társadalomban, és a betegség költsége egyrészt a betegség kezeléséből, másrészt a beteg ápolásából és gondozásából áll, amely egy aktív családtag külön elfoglaltságát jelenti hosszú időn keresztül, hiszen ez a betegség 8-15 évig tart. Ha csak 2 évvel sikerül késleltetni a gyógyszerrel a betegséget, az már nagy könnyebbséget jelent az egészségügyi ellátórendszernek.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×