Ez volt az első év, hogy a szervezők a Felelős Gasztrohős Hálózat éttermeit is meghívták a rendezvényre, ahol biológiailag lebomló tányérokból, környezetbarát evőeszközökkel kínálták finomságaikat a résztvevőknek.
Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a környezetbarát étkezés iránt, amely egyrészt az ilyen eseményeken, másrészt az éttermi hálózat növekedésében mutatkozik meg.
"Azzal, hogy mit teszünk a tányérunkra, valóban kezünkbe vehetjük a döntést arról, hogy a jövőben is szeretnénk-e hazai, egészséges élelmiszereket enni - és persze arról, hogy milyen jövőt képzelünk el a Földnek" - fogalmazott.
A Felelős Gasztrohős kezdeményezéssel az Ökológiai Evolúció Alapítvány célja a felelős - vagyis fenntartható és egészséges - étkezési kultúra elterjesztése Magyarországon.
A szemléletformálás elősegítése és a felelős döntések ösztönzése érdekében a kezdeményezés mögött álló csapat felkutatja a felelősen működő vendéglátóhelyeket, és élményeikről beszámol a Felelős Gasztrohős blogon. A fenntartható éttermek emellett csatlakozhatnak a jelenleg huszonhét taggal rendelkező Felelős Gasztrohős Hálózathoz, amelynek segítségével megoszthatják vendégeikkel környezetbarát működési elveiket, egymással pedig tapasztalataikat.
Újfajta táblákat láthatnak a sofőrök az autópályákon, nagyon kell rájuk figyelni