eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Spanyol medvék Veresegyházon

Két európai barna medvével (Ursus arctos arctos) gyarapodott szombaton a veresegyházi medveotthon állománya, a két 18 éves nőstény több mint egynapos autózás után érkezett meg Spanyolországból a Pest megyei településre.

A két állat, Lica és Mel Magyarországra szállítása a spanyol állatvédők mellett a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a WSPA (World Society for the Protection of Animals) állatvédő szervezet összefogásával valósult meg.

A medvéket az induláskor elkábították. A több mint 1800 kilométeres utat elsötétített ketrecekben, egy kisteherautó hűtött belsejében tették meg három spanyol állatorvos kíséretében. Amikor szombaton késő délelőtt megérkeztek Veresegyházára, mindketten ébren voltak már, ketreceiket kaparva várták a kiszabadulást. A két medve elhelyezése a karanténként szolgáló területen mintegy másfél órát vett igénybe. Licát sokáig kellett almával és répával csalogatni, mire kimászott a ketrecből, Mel azonban nővére láttán szinte azonnal kiment a szabadba az akciót figyelő látogatók örömére.

Victor Watkins, a WSPA programvezetője az MTI-nek a helyszínen elmondta, hogy a két medve születése óta egy észak-spanyolországi menhelyen élt rendkívül szűk, szinte ketrec méretű területen. A medvék szülei egy cirkuszból kerültek a menhelyre, ahol a tartási körülmények nem voltak megfelelőek. A helyi hatóságok és a spanyol FAADA állatvédő szervezet kérte fel a WSPA-t, hogy segítsen a két állatnak megfelelő helyet találni, így kerültek csaknem egy éves előkészítés után Veresegyházára.

A nemzetközi állatvédő szervezet programvezetője hozzátette, hogy tárgyalnak két másik spanyolországi medve Magyarországra szállításáról is, reményei szerint az év végén az a két állat is megfelelő körülmények közé kerülhet Veresegyházán.

A most érkezett két nőstény egyelőre a karanténként szolgáló területen marad, de a látogatók ott is megtekinthetik őket. Attól függ, mikor mehetnek társaik közé, hogy mennyi idő alatt szoknak hozzá az új környezethez és miként reagálnak a többi medvére. A spanyol menhelyen ugyanis rajtuk kívül nem élt más medve és a nagy terület, valamint a villanypásztor is ismeretlen számukra.

A veresegyházi medveotthonban jelenleg 38 medve él 3,5 hektárnyi területen. A létesítményben emellett farkasok és mosómedvék is találhatók. Nem ez az első alkalom, hogy az 1998-ban létesített otthonban külföldről érkezett medvéket helyeznek el: kerültek már ide Ciprusról, Szlovákiából és Ukrajnából mentett európai barna medvék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×