Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kerülhetők el a téli autóbalesetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A téli gumi használatával és a megfelelő - olykor az előírtnál is alacsonyabb - sebesség megválasztásával elkerülhetők a csúszós úton a koccanásos balesetek - erre hívja fel a figyelmet a BRFK közlekedésrendészetének alezredese, Szécsi Tibor.

Az ORFK-OBB egy kiadvánnyal is felhívja a figyelmet a megváltozott autózási körülményekre. Az anyag a téli közlekedéssel kapcsolatban ad hasznos és megszívlelendő tanácsokat. A kiadvány hat nyelven érhető el.

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére - írja a police.hu.

Az "Autópálya kisokos" összesíti, hogy a téli hónapokban mire kell különösen figyelni az autósoknak.

Felkészítés

Mindenekelőtt fontos gépkocsink felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor. Számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot. Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is.

Téli gumiabroncsok


A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet (mindig vegyük fel ilyenkor a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).

Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is.

A téli "Autópálya kisokos" 105 000 példányban készült el és a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető.

A kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az intézkedések során az autópályás rendőröktől is kaphatnak a kisokosból.

A téli "Autópálya kisokos" magyar és idegen nyelvű változatai elérhetőek az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság honlapján is: www.baleset-megelozes.eu .

Téli vezetési tanácsok közlekedőknek

A legfontosabb, amit megtehet, hogy amint a hőmérséklet +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használ. A nyári gumi abroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján.

Indulás előtt mindenképpen ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni.
Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok!

Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos előre begyakorolni.

Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sőt célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal feltöltött kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort.

Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket, és ne csak egy kis részt kaparjon le elől. Ellenőrizze a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát is. Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontató kötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban.

Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is magunknál tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy "hókotró" kefe is.

Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.

Ne előzze meg a társaság narancssárga, illetve villogó jelzést használó gépjárművét! Fokozottan figyeljen a követési távolság betartására.

Ha síkosabb útszakaszra érkezik, kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést! Jégbordás úton haladva a megcsúszást ellenkormányzással tudja korrigálni.

Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!

Ne felejtse el feltölteni a mobil-készülékét indulás előtt, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá!

Társaságunk minden rendelkezésére álló csatornán igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási-, illetve útviszonyokról. Kérjük, mindenképpen vegye figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva keljen csak útra, ha tényleg úgy látja, hogy szükséges! Ezzel komoly veszélytől és kellemetlenségektől óvhatja meg magát és a gépjárművét.

Amennyiben viszont már megtörtént a baj és elakadt valahol, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon kérhet.

Ha az útviszonyokról szeretne tájékozódni, azt megteheti társaságunk Útinform szolgálatának weboldalán, hivatalos Facebook oldalán, valamint telefonos elérhetőségén, illetve keresheti megyei diszpécserszolgálatainkat is.

Fontos elérhetőségek:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.
weboldal: www.kozut.hu

Útinform
telefonszám: 06 (1) 336-2400
weboldal: www.utinform.hu
e-mail: utinform@kozut.hu

Hanganyag: Domanits András