eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk

Így kritizálják az Év Bortermelője díjat

December elején hirdeti ki a Magyar Bor Akadémia az Év Bortermelője díj idei nyertesét. Az elismeréssel kapcsolatban több kritika is megfogalmazódott, ezekről volt szó az InfoRádió szerda esti bormagazinjában, ahol Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára reagált a felvetésekre.

Hamarosan nyilvánosságra kerül az Év Bortermelője cím 23. nyertese, akit idén is öt jelölt közül választ ki a Magyar Bor Akadémia. A jelölés lehetőségét mintegy 20 ezer borkedvelő és szakember számára teszi lehetővé a testület, a gyakorlat azonban az, hogy a jelöltek neve szinte sohasem változik, az öt jelölt közül négy mindig ugyanaz a személy a következő évben, csupán egy új arc kerül az aktuálisan megválasztott borász helyére.

Ezt az "egyhangúságot" többen is észrevételezik, erről szól például a Vinoport írása. A Pécsi Borozó egyebek között azt feszegeti, hogy ha 20 ezer címre megy ki a jelölőlap, akkor miért csak 750 voks fut be.

A Hozamkorlát blog szerzője azt veti fel, hogy miért nem egyedül a kivételes borászi teljesítményt értékeli a díj?

Az InfoRádió bormagazinjának szerkesztője interjút készített Zilai Zoltánnal, a díjat odaítélő Magyar Bor Akadémia főtitkárával. A kérdéseink tartalmazzák az összes kritikát, a válaszokban a főtitkár kifejti a testület álláspontját. Kiderül például, hogy a borakadémia szerint ez egy átfogó szakmai díj, ahol nem egyedül a borok minőségét, hanem a jelöltek egyéb tevékenységét is figyelembe kell venni, például részvételüket a szakmai közéletben.

Zilai Zoltán kifejti azt is, hogy a magyar bor jövője szempontjából roppant káros lenne, ha a szakma és a közvélemény kizárólag a csúcsborok fontos, de szűk mezőnyével foglalkozna. A főtitkár beszél Gálné Dignisz Éváról és Borbély Tamásról is, arról a két jelöltről, akiknek a személye közvetve vagy közvetlenül felbukkan az észrevételekben.

Az InfoRádió bormagazinjának november 20-i adását meghallgathatja, ha ide kattint:
1. rész
2. rész

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×