eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Véget ér a hit éve

Jövő vasárnap, november 24-én, amely a katolikus hit szerint Krisztus király vasárnapja, Ferenc pápa hivatalosan lezárja a hit évét, amelyet még elődje, XVI. Benedek pápa hirdetett meg a II. vatikáni zsinat kezdetének 50. évfordulója alkalmából. Magyarországon szinte valamennyi egyházmegyében hivatalosan lezárják az új evangelizációnak szentelt tematikus évet - tudatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Mint írták, a nyugdíjba vonult Szentatyát az a szándék vezérelte a hit évének meghirdetésekor, hogy a keresztény hitre "hívők és nem hívők egyaránt ne csak szociális, kulturális vagy politikai szempontból tekintsenek, hanem valódi mélységében, mint Jézus Krisztus tanítására".

Most vasárnap zárul ünnepélyesen a hit éve az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében, ebből az alkalomból az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros mutatja be a Szent István-bazilikában. Ugyanezen a szentmisén tartják az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben és a Budapesti Központi Szemináriumban tanuló másodéves papnövendékek beöltözését is.

A Hajdúdorogi Egyházmegyében Kocsis Fülöp megyés püspök tart liturgiát a hit éve lezárása alkalmából a hajdúdorogi székesegyházban jövő csütörtökön.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ünnepi konferenciát tart a hit évének lezárásaként jövő szombaton Debrecenben, a Szent József Gimnázium dísztermében, ahol Alberto Bottari de Castello magyarországi apostoli nuncius és Labancz Zsolt piarista tartományfőnök tart előadást.

Az Egri Főegyházmegyében Miskolcon az esperesi kerület szervezésében ünnepi gálaestet tartanak jövő szombaton a Művészetek Házában, jövő vasárnap este pedig a Miskolc-Mindszenti templomban Palánki Ferenc egri segédpüspök zárja be a hit évét a miskolci espereskerületben.

Ugyancsak jövő szombaton zárják a hit évét a Veszprémi Főegyházmegyében Márfi Gyula érsek, a Miskolci Apostoli Exarchátusban Orosz Atanáz püspök-exarcha és a Szombathelyi Egyházmegyében Veres András szombathelyi megyés püspök vezetésével (a szertartások Veszprémben, Miskolcon, illetve Zalaegerszegen lesznek).

A hit évét a legtöbb egyházmegyében jövő vasárnap zárják. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében Bábel Balázs érsek Kiskunhalason, a Kaposvári Egyházmegyében Balás Béla megyés püspök Kaposváron, Várszegi Asztrik bencés főapát pedig a pannonhalmi bazilikában celebrál szentmisét. A Pécsi Egyházmegyében Udvardy György megyés püspök a pécsi székesegyházban, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében Kiss-Rigó László megyés püspök a szegedi dómban, a Váci Egyházmegyében pedig Beer Miklós megyés főpásztor mutat be ünnepi szentmisét ebből az alkalomból.

A Győri Egyházmegyében Pápai Lajos megyés püspök a győri bazilikában szintén jövő vasárnap zárja be szentmisével a hit évét, másnap pedig a soproni esperesi terület híveinek külön is celebrál szertartást a soproni Szent Mihály-templomban.

A Székesfehérvári Egyházmegyében Spányi Antal megyés püspök a székesfehérvári bazilika felszentelésének évfordulóján, november 25-én tart ünnepi szentmisét, amelynek keretében bezárja a hit éve egyházmegyei programjait. Ugyancsak ennek a liturgiának a keretében adja át az újonnan végzett világi lelkipásztori kisegítők püspöki megbízóleveleit is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×