eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Visszatért a "világűr Ferrarija"

A Földre visszatérő európai tudományos műhold valószínűleg darabjaira esett szét hétfőn hajnalban a földi légkörrel való ütközés miatt, semmiféle kárt nem okozott - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA) az olaszországi Frascatiban.

Mivel lehetetlen volt pontosan kiszámítani, hol és mikor éri el a Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, azaz Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő űreszköz) az atmoszférát, ezért sokan tartottak attól, hogy a szétesés után darabjai lakott területre zuhannak, bár az ESA szakértői ezt az eshetőséget igen valószínűtlennek tartották.

Az öt méter hosszú, egy tonnánál is nehezebb, vagyis nagyjából autó méretű GOCE hétfőn hajnali egy óra körül érte el a földi légkört. Körülbelül ebben az időpontban szűnt meg a mesterséges égitest jeladása. Műszerei az utolsó pillanatig üzemeltek, az antarktiszi földi állomás rögzítette az utolsó jelzéseit, amikor 120 kilométerrel fölötte repült el. Nagyon közel volt tehát a 100 kilométeres magasságban található Karman-vonalhoz, amelyet a légkör és a világűr határának tekintenek.

Jelenleg nem ismeretes, pontosan hol és mikor lépett az atmoszférába a visszaérkező műhold, legvalószínűbb, hogy darabjai az óceánba hullottak. Az ESA szerint utolsó útján átszelte Szibériát, a Csendes-óceán nyugati és az Indiai-óceán keleti medencéjét és az Antarktiszt.

Az ESA számításai alapján a földfelszínt mintegy 200-250 kilogramm törmelék érhette el, mely a mesterséges égitest össztömegének 20-25 százaléka.

Az ESA űrszeméttel foglalkozó szakértője, Heiner Klinkard szerint a több mint egytonnás GOCE méretei elenyészőek az ember alkotta, 100-150 tonnás objektumokhoz képest, melyek évente visszatérnek az atmoszférába. Az űrrepülések 56 éve alatt hozzávetőleg 15 ezer tonna törmelékük zuhant a Földre anélkül, hogy egyetlen embert megsebesített volna - tette hozzá.

Az elegáns formája miatt a világűr Ferrarijának tartott GOCE-t 2009-ben bocsátották az űrbe, hogy feltérképezze a földi gravitációt. Adatai segítségével a tudósok elkészíthették a földkéreg és a földköpeny határainak első részletes, globális térképeit, ismeretet szereztek az óceánok áramlatainak, a tektonikus lemezmozgásoknak és a vulkáni tevékenységnek a természetéről. A GOCE Motorja október 21-én állt le, a műhold azóta fokozatosan ereszkedett a Föld felé a 260 kilométeres működési magasságról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×