eur:
393.28
usd:
367.98
bux:
66118.96
2024. április 24. szerda György

Ennyi ingyenes influenza elleni oltás van

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak, a védőoltás a napokban minden háziorvoshoz eljutott - mondta a megbízott országos tiszti főorvos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Paller Judit közölte, hogy az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel, tehát az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére.

Beszámolt arról, hogy szeptemberben elindult az influenza-figyelőszolgálat. Influenzajárvány még nincs, azonban az oltást már most érdemes kérni a háziorvostól.

Molnár Zsuzsanna epidemiológus a figyelőszolgálatról elmondta, hogy 1390 orvos vesz részt benne, aki heti jelentésben számol be a fertőzés mértékéről. A szakember hozzátette, az idei szezonban háromkomponensű (kétféle A- és egy B-vírus elleni) oltóanyag lesz forgalomban, amelyet az Omninvest cég gyártott.

Az epidemiológus úgy vélte, hogy az idei szezonban is a tavalyihoz hasonló - közepes - intenzitású járványra számítanak, a legtöbb megbetegedés február-márciusra várható.

Az ingyenes vakcinákon kívül gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható. A védőoltás kapcsán Paller Judit megjegyezte, csökken az oltási hajlandóság, míg az időskorúak tekintetében az uniós ajánlás 75 százalék, addig Magyarországon 30-31 százalékos az átoltottság ebben a korcsoportban.

Molnár Zsuzsanna elmondta azt is: a tapasztalat az, hogy az ingyenes vakcinák többségét beadják az év vége előtt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×