eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Így fejlődött a szépségipar egyik legkelendőbb terméke

A rúzs 130 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a németországi Halléban. A látogatók megtekinthetik, hogyan vált a kis sminkeszköz a szépségipar egyik legkelendőbb termékévé.

Halle egyik kulturális központjának, a Kunstforum nevű kiállítóteremnek két emeletét is elfoglalják a tárlók, amelyek üvege mögött pontosan 450 színes rudacska mutatja be a rúzs történetét - mondta el Anke Bachmann, az intézmény vezetője a dpa német hírügynökségnek a szombati megnyitó alkalmából.

Amikor 130 éve, az 1883-as amszterdami világkiállításon a stiftalakú, selyempapírba csomagolt szépítőszert bemutatták, még luxuscikknek számított. A piros ajkak azonban már jóval a 19. század előtt is divatosak voltak, Nofertiti (más írásmód szerint Nofretete) és az ókori Egyiptom más előkelő asszonyai például folyékony növényi nedvekből kevert folyadékkal díszítették a szájukat - magyarázta Bachmann.

A kiállítás legértékesebb darabjának arany a tokja, és arany púderdoboz is kapható volt hozzá. Egy sminktáskán az MD monogram ragyog: a díszes neszeszerben Marlene Dietrich színésznő szépítőszerei láthatók. Az igazán drága modellek azonban csak az 1960-as évektől kerültek a piacra.

A berlini Rúzsmúzeum tulajdonosa, René Koch szerint a divat változhat, ám a rúzs marad, hiszen vonzza a pillantásokat és jó kedvre derít.

Egy felmérés szerint a német nők 78 százaléka használ rúzst. A szépítőszerre Németországban 2012-ben összesen 64 millió eurót (19 milliárd forint) költöttek, 5,6 százalékkal többet, mint 2011-ben.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×