Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így fejlődött a szépségipar egyik legkelendőbb terméke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A rúzs 130 éves történetét bemutató kiállítás nyílt a németországi Halléban. A látogatók megtekinthetik, hogyan vált a kis sminkeszköz a szépségipar egyik legkelendőbb termékévé.

Halle egyik kulturális központjának, a Kunstforum nevű kiállítóteremnek két emeletét is elfoglalják a tárlók, amelyek üvege mögött pontosan 450 színes rudacska mutatja be a rúzs történetét - mondta el Anke Bachmann, az intézmény vezetője a dpa német hírügynökségnek a szombati megnyitó alkalmából.

Amikor 130 éve, az 1883-as amszterdami világkiállításon a stiftalakú, selyempapírba csomagolt szépítőszert bemutatták, még luxuscikknek számított. A piros ajkak azonban már jóval a 19. század előtt is divatosak voltak, Nofertiti (más írásmód szerint Nofretete) és az ókori Egyiptom más előkelő asszonyai például folyékony növényi nedvekből kevert folyadékkal díszítették a szájukat - magyarázta Bachmann.

A kiállítás legértékesebb darabjának arany a tokja, és arany púderdoboz is kapható volt hozzá. Egy sminktáskán az MD monogram ragyog: a díszes neszeszerben Marlene Dietrich színésznő szépítőszerei láthatók. Az igazán drága modellek azonban csak az 1960-as évektől kerültek a piacra.

A berlini Rúzsmúzeum tulajdonosa, René Koch szerint a divat változhat, ám a rúzs marad, hiszen vonzza a pillantásokat és jó kedvre derít.

Egy felmérés szerint a német nők 78 százaléka használ rúzst. A szépítőszerre Németországban 2012-ben összesen 64 millió eurót (19 milliárd forint) költöttek, 5,6 százalékkal többet, mint 2011-ben.