Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog: Az idősek élete erőt adhat a fiataloknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idősek bölcsessége, tapasztalata nélkül Magyarország ma nem lenne önálló, öntudatos állam - fogalmazott az emberi erőforrások minisztere az Idősek Világnapján. Balog Zoltán elismerő okleveleket és idősekért-díjat adott át a Művészetek Palotájában

Az idősek tudása, tapasztalata mind a nemzet gazdagságához járul hozzá, tudásuk, bölcsességük nélkül Magyarország ma nem lenne önálló és öntudatos állam - fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen. A miniszter azt mondta: fontos, hogy az idősebb generáció átadja ezeket a tapasztalatokat, ismereteket a fiatalok számára.

Balog Zoltán beszélt az idősödő európai társadalomról, és arról, hogy a megnövekedett várható élettartam számos új lehetőséget és feladatot ró az idősekre is. A kérdés az, hogyan hasznosul az a többlet, amivel megajándékoz bennünket az élet - fűzte hozzá.

A miniszter beszélt az időseket érintő kormányzati intézkedésekről: említette a nyugdíjak reálértékének megőrzését, a rezsicsökkentést, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazását, valamint az idősek kikapcsolódását segítő Erzsébet-programokat.

A szociális és családügyért felelős államtitkárság javaslatára a tárca idén ismét pályázatot hirdetett, amelyben arra kérte az időseket, hogy írják meg saját életútjukat, történetüket. A neves költőkből, írókból álló zsűri a beérkezett 400 pályamű közül választotta ki a legjobbakat, amelyeket a miniszter elismerésben részesített. Soltész Miklós államtitkár azt mondta: ezek az írások erőt adhatnak a fiataloknak is.

Több mint 1200-an vettek részt az Idősek Világnapja alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Művészetek Palotájában.

Hanganyag: Seres Gerda