eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Civilek: veszélyezteti a természetet a Normafa-beruházás

Civil környezetvédő szervezetek szerint a Normafa-beruházás veszélyezteti a terület természeti értékeit - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Tájékoztatásuk szerint környezet- és természetvédő civil szervezetek - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budakörnyéki Natúrpark, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Védegylet és a WWF - közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól.

Ennek alapján a szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a tervezet nemcsak jelentős természeti kockázatot jelent, hanem magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.

Magyarország EU-tagságának egyik alapfeltétele volt a csatlakozás az európai természetvédelmi területeket magába foglaló Natura 2000 hálózathoz. A Normafán tervezett komplex szabadidőközponttal ismét egy uniós védettséggel rendelkező élőhelyet veszélyeztetnek, a győri Audi-beruházás kapcsán megsemmisült Natura 2000 terület után - mutat rá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A Budai Tájvédelmi Körzet részét képező Normafa és környéke a biológiai sokféleség egyik utolsó bástyája a fővárosban, amely országos viszonylatban is egyedülálló. Az ország középső részén ez az egyik legértékesebb természetes, illetve természetközeli élőhely-együttes, amely hazai és európai viszonylatban is kiemelt jelentőségű - mutatnak rá.

A tervezett Normafa-beruházás megvalósulása esetén pótolhatatlan természeti értékek, védett és fokozottan védett állat- és növényfajok kerülnek közvetlen veszélybe -állítják a szervezetek.

A közleményben megfogalmazzák: nem állja meg a helyét az az érvrendszer sem, amely az alpesi síközpontokkal való összehasonlításra épít. Az alpesi sípályák és a Normafa között az egyik alapvető különbség, hogy előbbiek nagy kiterjedésű természetes vagy természetközeli területekbe ékelődve találhatók, így a síelés céljából intenzíven használt terület élővilágának megújulása a környező területekről biztosított. A rendkívül kis kiterjedésű, speciális mikroklímával rendelkező Normafa esetében azonban a növény- és állatvilágnak nincs honnan pótlódnia, így e ritka életközösség megmaradása a projekt megvalósulása esetén erősen kérdésessé válik.

A civil szervezetek a Normafán jelentkező szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos igények kielégítésére olyan természetbarát fejlesztési tervek megvalósítását javasolják - különös tekintettel a környezeti nevelésre -, amelyek nem veszélyeztetik a természeti örökség hosszú távú fennmaradását. Javasolják továbbá, hogy a Normafa fejlesztésére szánt összegből az állam a már létező és gazdaságosabban, környezetbarátabb módon működtethető síközpontok fejlesztését támogassa.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×