eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A vízről is beszélgetett Ferenc pápa és Áder János

A vízzel kapcsolatos problémákról is szó volt Ferenc pápa és Áder János között a vatikáni audiencián, mivel a magyar államfő szerint ezekből származnak majd a XXI. század legsúlyosabb kihívásai.

A köztársasági elnök erről pénteki magánaudienciája után, a M1-nek a Vatikánban adott interjújában beszélt, amelyet Az este című műsorban felvételről sugároztak.

Az államfő nyilatkozatában a pápai meghallgatás részleteiről is beszélt. A beszélgetés elején a pápának vitt ajándékairól szólt, illetve arról az üvegpalackról, amelybe a mátraverebélyesi Mária-forrásból származó vizet töltöttek. Áder János ezzel összefüggésben elmondta, arra kérte a pápát, hogy továbbra is tartsa érdeklődése középpontjában az ivóvízkészletek megóvását, mert azok állapota súlyos egészségügyi, szociális, politikai és katonai konfliktusok kiváltója lehet. Tájékoztatása szerint Ferenc Pápa azt mondta, akár egy pápai enciklika keretében is hajlandó foglalkozni a környezetszennyezéssel és a víz problémájával.

Áder János kitért arra is, hogy Ferenc pápa minden fenntartás és gondolkodás nélkül fogadta el a Magyarországra szóló meghívását, a látogatás pontos időpontját későbbi diplomáciai tárgyalásokon egyeztetik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 2016-os évet ajánlotta a pápa figyelmébe, mert akkor lesz Szent Márton születésének ezerhétszázadik évfordulója. Aláhúzta továbbá, hogy a mai Szombathely területén született szent magyarországi kötődése "kézenfekvő", ráadásul szerinte Szent Márton habitusa, lelkisége és a szegényekhez fűződő szolidaritása alapján nagyon közel áll Ferenc pápához.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×