Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balog: 2014-től egyetlen kisgyermeket sem adnak intézetbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gyerekesély Program által működtetett "Biztos kezdet" gyerekházak a legszegényebb családok számára biztosítják a felzárkózás lehetőségét - mondta az InfoRádiónak Csete György Eörs, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója. Az uniós forrásból megvalósuló Gyerekesély Projektről a Parlamentben rendeztek konferenciát.

A "Biztos kezdet" gyerekházakban a mélyszegénységbe született gyerekek ételt, játékokat és orvosi ellátást kapnak, illetve programokon vehetnek részt - ismertette Csete György Eörs. Hozzátette: ezekkel az intézményekkel a legszegényebb családok számára biztosítják a felzárkózás lehetőségét.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter felidézte, hogy a parlament 2008-ban nagy többséggel fogadta el a gyermekszegénység elleni programot. A tárcavezető fontosnak tartja, hogy a támogatásokat valóban a rászorulók kapják meg. Ezen van még mit javítani - ismerte el Balog Zoltán. Jelezte, hogy 2015-re további 50 új gyerekházat létesítenek.

A miniszter szerint senkit sem szabad kiszakítani a családból. Ezért 2014-től 0-tól 12 éves korig egyetlen gyereket sem adnak intézménybe, hanem megerősítik a nevelőszülői hálózatot - közölte.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára rámutatott, hogy egy gyermek felnevelése a bölcsődétől a diplomáig legalább 15, más becslés szerint 30 millió forintba kerül, amit egyre kevesebb család tud felvállalni. Mint mondta, a gyermekvédelemben a megelőzést preferálja a veszély elhárításával szemben.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke keserűen jelezte, hogy a pályázatokon éppen a legszegényebb önkormányzatok nem indultak el, és a legkülönfélébb magyarázatokat képesek adni arra, miért marad éhező gyermek az adott településen. Hangsúlyozta, hogy a gyerek számára az étel és a játék nem ajándék; úgy fogalmazott, hogy a 21. század Magyarországán a gyermekéhezésről már úgy kellene beszélni, mint a lepráról, amit sikerült visszaszorítani.

Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egyebek mellett megígérte, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban is tervezik a Gyerekesély Projekt, azon belül pedig a "Biztos kezdet" gyerekházak finanszírozását.

Hadházi Éva, a Károli Gáspár Református Egyetem fejlődés-lélektani tanszékének vezetője a koraszülések okairól, magas számáról és káros hatásáról beszélt. Tudományos érvekkel bizonyította, hogy az anya testi és lelki állapota már az anyaméhben nagyon jelentős hatással van a gyermek életesélyeire.

Vekerdy Tamás pszichológus szerint régen a család és a szomszédság is segített a gyereknevelésben, ma viszont sok anyának izoláltan kell boldogulnia, ami miatt pihenni sem mer, mert akkor rossz szülőnek érzi magát.

Gábos András, a Tárki vezető kutatója a gyermekszegénység monitorozásáról beszélt, Csoba Judit, a Debreceni Egyetem szociológiai tanszékvezetője pedig az anyák részmunkaidőben történő foglalkoztatását szorgalmazta előadásában.

Hanganyag: Herczeg Zsolt