eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megfigyelik a blogoló diákokat

Megfigyeli tanulóinak a különböző közösségi oldalakra írt nyilvános bejegyzéseit egy dél-kaliforniai iskolakerület, hogy ezzel vessen véget az internetes zaklatásoknak és a diákokat érintő egyéb problémáknak: az egyelőre próbaszakaszban lévő program heves vitát váltott ki a kamaszokat megillető magánéleti jogok kapcsán.

A Glendale-i Egyesített Iskolakerület a közösségi oldalak megfigyelésére specializálódott Geo Listening nevű céget bízta meg tavaly, hogy tartsa szemmel 14 ezer diákjának nyilvános bejegyzéseit. A kerület azzal a reménnyel kereste fel a vállalatot, hogy segítségével véget vethet az internetes zaklatásoknak, a kábítószer használatnak és egyéb problémáknak, amelyek tavaly a környék két tinédzserét is öngyilkosságba kergették.

A cég tervei szerint az év végére világszerte nagyjából háromezer iskola számára teljesít szolgálatot - mondta a vállalat alapítója, Chris Frydrych. A cég számítógépei a diákok Twitter-, Instagram-, Facebook- és egyéb közösségi oldalakon látható nyilvános bejegyzéseit pásztázzák.

Az elemzőknek többek között az öngyilkos gondolatokra, zaklatásra, vandalizmusra utaló kifejezéseket, de még az obszcén megnyilvánulásokat is ki kell szűrniük. Amikor olyan bejegyzést találnak, amelyről úgy vélik, hogy közbelépést igényel, vagy sérti a diákok magatartására vonatkozó szabályokat, akkor jelenteniük kell azt a campusnak.

A kerület tavaly három középiskolájában indította el a próbaprogramot. Néhány diák azt mondja, hogy zavarja a megfigyelés, még akkor is, ha az ő megsegítésük a cél.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) dél-kaliforniai részlegénél dolgozó ügyvéd, Brendan Hamme szerint az iskolakerület vékony határvonalon lépeget a diákok nyilvános bejegyzéseinek megfigyelésével.

A problémás bejegyzések lefotózva kerülnek bele az iskolai ügyintézőknek kiküldött napi jelentésekbe, olyan adatokkal kiegészítve, mint hogy a campuson belül, vagy kívül születtek-e a posztok, a pontos idő, a felhasználó neve (amennyiben elérhető) és leírás arról, hogy a bejegyzés miért keltette fel az elemző figyelmét.

Azt már az iskolai illetékesek döntik el, hogy tesznek-e lépéseket egy-egy bejegyzés kapcsán, de a próbaidőszak alatt ez idáig egyetlen diákot sem büntettek meg - mondta Dick Sheehan, az iskolakerület igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×