eur:
393.29
usd:
367.55
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Pandaháború tört ki

Flamand-vallon nyilatkozatháborút váltott ki Belgiumban, hogy két kínai óriáspanda nem a holland nyelvű Flandriában található nagy hírű antwerpeni állatkertbe, hanem a francia-ajkú Pairi Daiza vadasparkba kerül.

Kína két óriáspandát - egy hímet és egy nőstényt - kölcsönöz 15 évre Belgiumnak egy megállapodás alapján, amely Elio Di Rupo belga miniszterelnök minapi pekingi látogatása során született.

A tapasztalatok szerint egy állatkert látogatottságát akár 20 százalékkal is növelheti, ha pandával gazdagodik. A kínaiak - ügyesen felismerve az üzleti lehetőségeket, amelyek e vonzerőben rejlenek - már Nagy-Britanniával, Ausztráliával, Ausztriával, Japánnal, Szingapúrral, Spanyolországgal, Tajvannal, Thaifölddel és az Egyesült Államokkal is kötöttek hosszú távú "pandakihelyezési" ügyletet.

A vallon szocialista párti belga kormányfő úgy nyilatkozott, hogy egész Belgium számára megtiszteltetés a kínai pandák érkezése.

Az idén 170 éves antwerpeni állatkert szóvivője azonban csalódottságának adott hangot, amiért "a miniszterelnök nem gondolt rájuk", a két játékos pandamaci nem őket, hanem a Di Rupo lakóhelyétől nem messze fekvő vallon vadasparkot fogja megörvendeztetni. Kris Peeters, a flandriai regionális kormány feje is magyarázatot követel Di Rupótól. A szeparatista N-VA párt szerint nem kétséges, hogy a miniszterelnök ármánykodása nyomán jutottak a pandák Vallóniának. Az antwerpeni állatkert felpanaszolta, hogy ők már 1987-ben tapasztalatokat szereztek a pandatartás rejtelmeiben, de immár tíz éve hiába könyörögnek egy újabb pandapárért.

Di Rupo hivatala viszont közölte: csak a Pairi Daiza nevű vadaspark adott be hivatalos kérelmet, sőt, közvetlenül is megkereste a kínai hatóságokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×