Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Buszokon is lehet majd biciklit szállítani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A BKV viszonylatai közül jelenleg a HÉV és a fogaskerekű járműveire lehet feltenni a biciklit egy vonaljegy áráért. Hamarosan azonban egyes buszok vonalain is lehet majd kerékpárt szállítani - mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az InfoRádiónak.

László János beszámolt arról, hogy jelenleg a HÉV-járatokat, a fogaskerekűt és a HÉV-et helyettesítő buszt lehet kerékszállításra használni. A HÉV-eken az erre kijelölt peronokra lehet meghatározott számú biciklit feltenni, egy vonaljegy áráért, s ugyanez vonatkozik a fogaskerekűre is.

A Magyar Kerékpárosklub javaslatára azonban hamarosan néhány busz- és villamosjáratot is kijelölnek e célra. Az előkészületek már megtörténtek, a Budapesti Közlekedési Központ készített vizsgálatokat arról, mely buszvonalak lehetnek érintettek. Az erre vonatkozó szabályzat is várhatóan hamarosan megszületik.

A klubelnök elmondta: javaslatuk az volt, hogy hegyi járatokon, valamint a kirándulóhelyekre induló járműveken tegyék lehetővé a bicikliszállítást. Ezeken a viszonylatokon lenne erre leginkább igény.

Emellett a megnövekedett érdeklődés miatt a fogason már folynak a műszaki előkészületek arra is, hogy bővítsék a szállítási kapacitást. Egyre többen ugyanis már nem csak hétvégenként szeretnének feljutni a hegyekre, hanem hétköznapokon, munkába járáshoz is használják a kerékpárt. A HÉV esetében továbbra is a hétvégi kirándulóforgalom a jellemző, ám itt is nagyobb az igény, mint amennyien felszállhatnak biciklivel a járművekre.

Hanganyag: Szabó Gergõ