eur:
393.08
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kiugróan nőtt a Horvátországban nyaraló magyarok száma

A tavaly augusztusinál csaknem 17 százalékkal több magyar nyaralt a múlt hónapban Horvátországban, a legjelentősebb küldő államok közül a második legnagyobb növekedést produkálva.

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője hétfőn az MTI-nek elmondta: csak a lengyelek 19,7 százalékos növekedési aránya magasabb a magyarok adatánál. A bővülésnek köszönhetően a magyar turisták vendégéjszakáinak száma is több mint 12 százalékkal gyarapodott, Magyarország ezzel tavaly óta két helyet javítva a nyolcadik legjelentősebb küldő államnak számít a horvát turizmus szempontjából.

Augusztusban közel 139 ezer magyar turista 813 ezer vendégéjszakát töltött Horvátországban, ami a vendégszámban 17, az eltöltött idő hosszában pedig 12,6 százalékos bővülést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Az év eddig eltelt nyolc hónapjában 307 ezer magyar vendégeskedett az adriai államban, számuk 9,6 százalékkal haladja meg a tavalyi nyolc hónap adatát. A vendégéjszakák száma 8,4 százalékos emelkedéssel 1727 ezerre nőtt.

A magyar turisták egész nyárra jellemző növekedési adatai meghaladják a külföldi turisták összesített mutatóit is.

A múlt hónapban Horvátországba látogató 3,2 millió külföldi turista száma 10,2 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi vendégszámot, míg 4,9 százalékos bővüléssel 22,1 millióra emelkedett a vendégéjszakák száma. Az első nyolc hónapban együttesen 9,1 millió külföldi érkezését regisztrálták 6 százalékos emelkedés mellett, a vendégéjszakák száma körükben csaknem 55,1 millióra nőtt 4 százalékos növekedést produkálva.

Marin Skenderovic kifejtette: a magyarok turisztikai adatai a jelentős mértékű bővülésnek köszönhetően minden bizonnyal a még forgalmas hónapnak számító szeptemberben meghaladják a tavalyi számokat. A múlt évben összesen 332 ezer magyar látogatott Horvátországba, ahol 1,8 millió vendégéjszakát töltöttek.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×