eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Óvatosan a gázpalackokkal!

A gázpalackok helyes tárolására és használatára figyelmeztet a katasztrófavédelem, miután az idén eddig már több mint kétszáz olyan káresetnél avatkoztak be a tűzoltók, amelynek helyszínén gázpalack is volt.

Négy esetben már csak a veszélyeztetett terület kiürítésével és a túlhevült acetilénpalackok kilövésével lehetett a nagyobb bajt, vagyis a robbanást megelőzni - írja közleményében Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Az esetek jelentős részében a lakosság által használt propán-butángáz-palackok (PB) nehezítik a tűzoltók munkáját, azonban a hő hatására felhevülő acetilénpalackokban is könnyen beindul a robbanáshoz vezető folyamat. Utóbbiak főleg az autószerelő és karosszérialakatos műhelyekben fordulnak elő.

A háztartásokban a 11,5 és a 23 kilogrammos töltettömegű PB-palackok a leggyakoribbak, a vonatkozó rendeletek szerint utóbbinál nagyobbat nem is szabad használni otthon. Abban a helyiségben, amelyben a gázzal működő készülék van, egyszerre csak egy palackot lehet tartani, és a lakásban is legfeljebb kettő lehet, amelyek töltettömege együtt nem haladhatja meg a 35 kilogrammot.

PB-gáz esetében a tartalékpalackok tárolóhelyének ötméteres körzetében nem lehet terepszintnél mélyebb melléképítmény vagy létesítmény, például pince, kút vagy csatorna, továbbá pincelejáró vagy pinceablak. Propán-butángáz-palackot pincében vagy alagsorban egyáltalán nem lehet használni. Tilos gázpalackokat tárolni nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó helyeken, továbbá lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, szűk udvarokban, átjárókban, vagy azok közvetlen környezetében, illetve garázsokban.

A palackok biztonságos használatának alapfeltétele, hogy az állampolgárok csak megfelelően töltött palackokat vásároljanak. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei országszerte folyamatosan ellenőrzik a propán-butángáz-töltő telepeket, a szabályokat megszegőkre bírságot szabnak ki.

Ha valamennyi szabály betartása mellett is tűz keletkezik, a lehető leghamarabb jelezni kell a tűzoltóknak, hogy gázpalack van a közelben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×