Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Küzdelem a transzzsír ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Népegészségügyi kampányt indít az egészségügyért felelős államtitkárság civil szervetek összefogásával a transzzsír túlzott mértékű használata miatt. Az összefogáshoz több élelmiszergyártó és -forgalmazó is csatlakozott.

A szabályozás célja, hogy egy éven belül az összes élelmiszer 2 százaléknál kevesebb transzzsírt tartalmazzon - mondta az InfoRádiónak Szőllősi Réka, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének titkára. Az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint ha a mostani mértéket tartjuk, annak komoly egészségkárosodás lehet a következménye.

A transzzsírok három módon kerülhetnek az emberi szervezetbe. Természetes úton a kérődző állatok gyomrában termelődik, ilyen állatokból származó termékek tartalmaznak transzzsírt. Bizonyos tulajdonságok eléréséhez is alkalmazzák az előállítása során. Például, hogy ne legyen szobahőmérsékleten túlzottan olvadékony az adott termék. Magas hőmérsékleten pedig az olajokban is megtalálható.

A transzzsírt egyelőre nem tudják kikerülni a termékek előállításánál, mert nem áll más technológia a rendelkezékre, illetve egy új technológia a költségeket jelentősen növelné. Szőllősi Réka szerint a beruházók támogatják a kezdeményezést, azonban időt igényel az új technológia kifejlesztése és bevezetése

Hanganyag: Kálló Izabella