eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezek tehetik tönkre a nyaralást

Teljesen átsült és átfőtt ételeket fogyasszanak a magyar turisták a déli vagy egzotikus országokban - tanácsolja az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa. Jelenik Zsuzsanna felhívta az utazók figyelmét az időben kért védőoltások és az útipatika fontosságára az InfoRádiónak adott interjúban.

A Dél-Európai országokban a betegségek nagy része védőoltások nélkül is megelőzhető. Ezeken a területeken a hasmenés, a magas UV-sugárzás és egyéb fertőzések tehetik tönkre a nyaralást. A főorvos szerint mindig jól átfőtt vagy sütött ételeket fogyasszunk, rendszeresen mossunk kezet, így a fertőző betegségek többsége elkerülhető.

Egzotikus országokban azonban már szükség van védőoltásokra . A védőoltásokat legkésőbb 10 nappal az utazás előtt kell beadatni, azonban a biztos védelemért már célszerű hat héttel előbb megkapni. A szúnyogok csípésével terjedő betegségek közül a malária ellen már van védőoltás, azonban dengue vírusos fertőző betegség ellen nincs, ezért a szúnyogriasztásra szintén figyelni kell.

Az Országos Epidemiológia Központ honlapján "utazás és egészség" címszó alatt 38 nemzetközi ajánlás alapján készült útipatika tervet találhatnak a készülődök. Jelenik Zsuzsanna szerint a legfontosabbak a sebellátáshoz szükséges eszközök, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek, olló és csipesz.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×