Nagyon divatos a bisztróstílus a gasztronómiában - nyilatkozta az InfoRádió bormagazinjában Wolf András, a Ney York Kávéház séfje. Hozzátette: Budapesten is sok bisztró nyit, és ezzel nagyon jó irányba, az érthetőség felé tart a gasztronómia.
Wolf szerint fontos a fine dining, amely olyan a gasztronómia számára, mint a Formula-1 az autóiparnak, ugyanakkor most a bisztróstílus a leginkább trendi, a világban és Magyarországon is. A bisztró lényege a séf szerint az, hogy kimagasló minőségű alapanyagokból érthető, egyszerű, de magas minőségű ételek készüljenek.
A bisztróban egyaránt jól érzi magát a vendég és a szakács is - vélekedik Wolf András. Szerinte a bisztróstílus elengedhetetlen része a lazaság, az improvizáció. A lényeg, hogy a piacon kapható friss alapanyagokból mindig a legjobbat sikerüljön kihozni. Fontos, hogy a vendégek értsék az ételeket, olyan dolgokkal találkozzanak a tányéron, amikkel ők is találkoznak a saját konyhájukban.
Kedvez-e a bisztróstílus a borfogyasztásnak? Erre a kérdésre a séf azt válaszolta, hogy szerinte mindenképpen, ugyanis a bisztró a bor szempontjából is lazább és változatosabb. Ezeken a helyeken napi étlap van, folyamatos a változás, ezért sokféle bort lehet kóstolni, nagyobb lehet a forgási sebesség.
Wolf András a műsorban beszélt az új badacsonyi ételről, a halderelyéről is.
A gasztronómia trendjeiről további információkat találhatnak itt és itt.
Kifinomult egyszerűsödés
A világ gasztronómiai trendjei beérkeznek Magyarországra - mondta a műsorban Váradi-Szabó Balázs, a Baldaszti's Gourmet Bolt üzletvezetője. Szerinte most leginkább a "kifinomult egyszerűsödés" erősödése figyelhető meg, vagyis egyre egyszerűbbek az ételek, mégis mindegyikben van valamilyen érdekesség, ami érdekessé teszi.
Váradi-Szabó Balázs elmondta: egyes vélemények szerint a fine diningnak leáldozott, de ő reméli, hogy ez nincs így.
A szakember hozzátette: kifinomult egyszerűsödés az is, hogy egy ideje milyen sok helyen lehet nagyon jó hamburgereket, vagy például fish & chips-et enni. Váradi-Szabó beszélt arról is, hogy a bor a gasztronómia része, és a legjobb az lenne, ha egy adott borra mindig egy hozzá illő étellel együtt gondolnánk. És fordítva, egy ételhez is társítsunk bort, hiszen a közösen kialakított ízek harmóniájának kellene meghatározónak lennie.