Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mire figyeljünk az ásványvíz vásárlásánál?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem mindegy, milyen összetételű ásványvizet fogyasztunk. Varga Zsuzsa élelmiszeripari mérnök, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai docense szerint érdemes korunkat, életmódunkat vagy betegségeinket is figyelembe venni, amikor ásványvizet választunk.

Egy felnőtt embernek naponta 2,5-3 liter folyadékra van szüksége, ebből másfél liter az, amit folyadékkal juttatunk a szervezetbe olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A hiányzó mennyiséget az élelmiszer víztartalmával pótoljuk. A szakemberek megállapították, hogy a friss kenyérben 30-40 százalék közötti víz van, a tejnek 90 százaléka szintén víz, de a levesekkel, a főzelékkel, a zöldségekkel és a gyümölcsökkel is kiegészítjük a napi vízigényünket.

A vízpótlásra nem mindegy milyen ásványvizet választunk. Varga Zsuzsa szerint, az utóbbi években mértékadó ásványvíz versenyeken az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizeket díjazzák, ezért fontos, hogy figyeljük a címkéket. A nátrium, kálium, és magnézium tartalmat kell ellenőriznünk ásványvíz vásárláskor. Például, hogy a kálium és magnézium együttes tartalma magasabb legyen, mint a nátriumé. Magyarországon ugyanis a nők és férfiak is több sót fogyasztanak, mint amit szervezetünk igényel, ezért érdemes kerülni a magas nátrium tartalmú ásványvizeket. A felmérések bizonyítják, hogy alacsony a kálium és magnézium bevitel. Az ásványvizeken kívül nyáron ennek a pótlására a legalkalmasabb a görögdinnye, mivel 90 százaléka víz, ami fokozatosan, az emésztés során szabadul fel, ezért nem terheli a keringést, a szívet, vagy vesét.

Szervezetünk naponta körülbelül 2-3 liter vizet veszít verejtékkel, vizelettel, széklettel és a légzéskor kibocsátott párával. A felnőttek testének 60 százaléka folyadék, a csecsemőknél magasabb, az idősebbeknél alacsonyabb ez az érték. Nyáron a fokozódó verejtékezés miatt figyelni kell a folyadékpótlásra. A kisbabák teste kisebb, így könnyebben kiszáradnak, ezért ők fokozattan veszélyeztetettek. Számukra, az alacsonyabb 500 mg alatti ásványi tartalmú víz ajánlott.