eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarország tökéletes pontjai

A Mandiner szerzői leírták, melyek a kedvenc magyar helyeik. Az összeállítás így indul: "Születtünk Magyarországon és szeretjük Magyarországot. Illetve a magyar tájat és emlékeket, bármerre a Kárpát-medencében. Most szerzőink vallanak arról, mi az ő tökéletes helyük, helyszínük a magyar tájban. Röviden és - vigyázat! - érzelmesen. De hogyan lehetne másképp?"

A Mandiner összeállításában sok szép helyszín felbukkan. Összesítésben az 5 legjobb:

1. A Tapolcai-medence és a tanúhegyek környéke.
2. Zemplén.
3. Tihany.
4. A pesti belváros egy-egy pillanata.
5. A székelyföldi falvak.

Néhány kiemelt helyszín:


Zemplén és a Cserehát

Amíg természeti értékeink, kulturális örökségünk, valamint történelmi emlékeink egyik legfontosabb hordozója a vidék, addig paradox módon az egyik leginkább magára hagyatott régió is egyben. Ismerve az elmúlt évtizedekben lezajlott drasztikus társadalmi és szociális változásokat, s a helyzetet lényegében máig tehetetlenül kezelő mindenkori honi nagypolitikát, a régió úgy gazdasági, mint kulturális értelemben akár egy évtizeden belül teljesen elveszhet Magyarország számára.

A gyulafehérvári érseki székesegyház

Nemzetközi szakmai körökben manapság gyakorta emlegetett pozitív példa a székesegyház folyamatos megújulása. A magyar és román kulturális örökségvédelmi szakemberek által közösen végzett munka már önmagában is jelentős fegyvertény a két ország kapcsolatában. A megújuló székesegyház egyrészt az egyházmegyében élő szórványmagyarság megtartó erejét növeli, másrészt az Erdélyhez és Gyulafehérvárhoz fűződő sok évszázados kulturális és történelmi emlékeinket is méltó módon őrzi.

A Tapolcai-medence és a tanúhegyek

Erőteljes zöldek és kékek, éles fények, a síkból kiemelkedő különös formájú hegyek és az örökké változó égbolt: az egykori Pannon-tenger helyén kialakult élet semmihez sem hasonlítható különös atmoszférát teremt, ahová mindig visszavágyik az ember.

BMC - Budapest Music Center

Dicséretes példája annak, ahogyan egy magánkezdeményezés végül jelentős állami szerepvállalással, ám lényegében autonóm működést biztosítva valósul meg. A BMC létrejötte - számos, a társművészeteket is érintő kulturális funkciót ellátva - újabb fontos színtere a hazai és nemzetközi kortárs zenei életnek.

Lángos és rizling fröccs - honi piacok és kiskocsmák

Igazi, mindent elsöprő gasztroforradalom legfeljebb csak az alapoktól képzelhető el, melynek lehetséges színterei a magyar piacok és kiskocsmák, noha ez utóbbi fogalom rendre kihalófélben van. Bár a borsznobizmus és jó néhány elkötelezett borász már sokat tett az elmúlt két évtizedben a magyar bor sikeréért és újbóli népszerűségéért, gasztrovonalon még bőven van mit tenni, ám egy-egy piaci kifőzde konyháján és a feléledő bisztró vonalon, egyszóval az egyszerű és közérthető konyhákon már nyomokban érzékelhetők a változás jelei, a szabadulás a rendszerváltás káoszán gellert kapott veneszi gasztroterrorból. Ezért csak javasolni tudom, hogy látogassuk, teszteljük és véleményezzük a piacok környékén fellelhető műintézményeket.

Mór

Egy bankrablás asszociációjának alternatívái: remek földrajzi elhelyezkedés a Dunántúlon, a Bakony és a Vértes között, a csodaszép Móri árokban, felújított belváros, felújított park, remek uszoda, hírből sem ismert munkanélküliség, csönd, nyugalom, borvidék, szorgalmas sváb-magyar lakosság, Lamberg-kastély Kulturális Központ, új könyvtár, és még hosszan lehetne sorolni...

Óbuda

"Világraszóló esemény történt az Óbudai Kórház szülészeti osztályán. Egy nyári takarítónő, minden előképzettség nélkül, hármas ikreket hozott a világra, ráadásul olyanokat, akik a válluknál fogva össze vannak nőve. Ezzel a múlt század nagy szenzációja, a sziámi ikerpár le van pipálva, mert ők csak ketten voltak, ezzel szemben az óbudaiak, a magyar anyák örök dicsőségére, hárman. A kórházat valósággal megrohamozták az érdeklődők. Virágokkal, ajándékokkal és jókívánságokkal halmozták el az anyát, aki - gyermekeivel együtt - a legjobb egészségnek örvend." (Örkény István: Az óbudai ikrek - részlet)

Óbuda a meglepetések városa: leszállsz a buszról a semmi közepén, elindulsz egy vékonyka földúton a zöldben, aztán hirtelen néhány római kori emlékkő mered ki a földből. Továbbmész, hirtelen panelok, amik mintha nem is Budapesten lennének, hanem valahol a Balaton vagy más népszerű nyaralóhely dácsaövezetében. Aztán hirtelen a boldog, kisgyermekes lakótelep mögül kibukkan a Duna, aminek eddig is érezted a semmivel sem összehasonlítható illatát. Idilli büfék a parton, hekk, naplemente, jéghideg sör, rengeteg szúnyog, és sajátos szociológia: óbudai biciklisták, óbudai futók, kutyasétáltatók, milfek, jól menő, elvált harmincas haverok, kisgyerekesek, kedves nyugdíjasok, hipszterek, egyetemisták, vidám baráti társaságok, értelmiségiek, óbudaiak: nagyon helyiek.

Szigliget

Lassan öt éve minden nyár a szigligeti JAK táborban, a Badacsony lábainál, a Balaton legszebb kisvárosában telik. A szigligeti tábor a szöveg legszentebb és legőszintébb ünnepe, ahol a sok-sok felolvasás és hivatalos protokoll program mellett a félreeső irodalmi kocsmai hőzöngések nyomán itt születnek a legnagyobb bemondások, itt keletkezik valami sajátos árnyékirodalom. A díszletek ehhez pedig minden évben ugyanolyan lenyűgözőek: az Esterházy-kastély verőfényben fürdő terasza, a titkos éjszakai összebújások és összesúgások helyszínéül szolgáló romantikus kastélykert, a tábori programok könyvtárszobája és a cukrászda, ahol összefolyik a keserű és az édes, keveredik egymással minden, amit kivet magából a kastély. És ott van levezetésnek a strand és a csodálatos Balaton!Balatoni mólók

Úgy általában is, de különösen a balatonlellei. A tóval való egyesülés szakrális helyszíne. A legjobb viharban, amikor a kövér hamburgerzabálók rohadt kis bérleményeikben kushadnak, átadva helyüket a viharkabátos tökös horgászoknak. Kádár alatt a viharjelzés is jobb volt, oszlopra felhúzott, vesszőből font, pirosra festett (naná) viharkosárral, jelző lövésekkel. Azóta sajnos nagyon elszaporodtak a Helly Hansen pólós jachtosok, akik járműveikkel erőst átformálták a kikötők arculatát, de a magunkfajta mólóra járók erre még képesek legyinteni. A kikötő hátul van, mi pedig elöl. Ha arcunkba fújja a vízpermetet a szél, úgy a jó
igazán.

A Hegyvidék központ

Itt kakukktojás. Létezésének üzenetértéke miatt kedveljük, mert ordítóan nagy fityiszt mutat minden plázahuszárnak. Az Apor Vilmos téri épület kicsi, nyomokban plázát tartalmaz, mégsincs benne semmi öncélú, hedonizmusra ingerlő. Finom kávé, csendes teraszok, beérkezett decens urak. El is kerülik a
korszerűre maszkírozott cicuskák, meg a kulcsos gyerekek, hisz itt a klasszikus WestEnd élmény helyett maximum papír-írószert meg könyvesboltot találhatnak. Emberléptékű és igényes bevásárlóközpont, a polgári mértékletesség temploma.

Sárga borház - Tokaj-Hegyalja

A Sárga borház minden értelemben Tokaj-Hegyalja központja, szíve, lelke, éltetője. Háromszáz évvel ezelőtt kuruc felkelések megbeszéléseinek központi helye volt, ma pedig elképzelhetetlen lenne nélküle a tokaji borvidék. Ha valaki csak egy szippantásnyit szeretne/tud a tokajiságból megtapasztalni, ide kell jönnie. Nemcsak a páratlan, Szerencstől az Alföldön és a Terézia-kápolnán át a tokaji Kopasz-hegyig terjedő panoráma miatt. Nemcsak a Disznókő Szőlőbirtok szenzációs, húsz éve a legmagasabb minőséget megcélzó aszúi és száraz borai miatt. Nemcsak az étterem szezonális, állandóan változó étlapja és tokaji eszenciát poharaztató (!) borlapja miatt. Nemcsak a minden hónap első vasárnapján megrendezendő, a zempléni kistermelőknek helyet biztosító Tokaj-Hegyalja Piac miatt. Nemcsak azért, mert itt találkozik egymással mindenki, aki egy kicsit is tesz valamit a borvidékért. Persze előbbiek miatt is, de ha valaki felsétált már a Sárga borháztól a Disznókőig a bakműveléses szőlők között, és alaposan körülnézett vagy csak simán ott volt, pontosan tudja, mire gondolok. Ez az a helye Tokaj-Hegyaljának, ahol megvalósult és napról napra átélhető az az idealizált álomkép a borvidékről, amit lassan húsz éve kergetnek a borászok. És ez teszi naggyá.

Tihany

A román kori altemplom András király sírjával; a balatoni kilátás a Rege teraszáról; a levendulás, a Belső-tó, a Csúcs-hegy, a félsziget nyugati tópartjának csendje.

Károlyi-kert, Budapest


Friss nyári délelőtt, diákokkal, gyerekes családokkal, napfürdőző öregekkel, fák közül benéző polgárházak ablakaival, teraszaival. Mondanám, hogy olyan, mint Párizs - de nem igaz: jobb annál. És a mienk.

Balatonföldvár

Kertvároska a löszdombon, platánsor a tóparton, évszázados villák a sövények mögött, régi emlékek a kocsmák falai között és jövőtervezgetés a Kelta sétányon, ahonnan a fél Balatont belátod Badacsonytól Almádiig.

Kazinczy utca, Budapest, péntek este


Tömeg, élet, zsibongás, zene, az urbánus kultúra és a multikulti legjobb oldala; pont jó arány a még meglévő, meghitten ismerős városi lepusztulás és a dzsentrifikáció szerencsésebb példái között.

Kishegy, Balatonlelle mögött

Már megint a Balaton, de ez így lesz örökre. Szőlők, gyümölcsösök, felújított tanyák, minőségi pincészetek, egy kötelező kis csárda és egy még kötelezőbb szőlőhegyi parasztbarokk kápolna a tökéletes ponton. Szemben Badacsony és a Kishegyhez hasonlóan tökéletes Szigliget. Az esszenciális magyar táj.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×