Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kézmosással a hepatitis A-vírus ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hepatitis elleni védőoltást kap Tiszakarád lakossága, a településen ugyanis eddig 15-en fertőződtek meg hepatitis A-vírussal. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvos szerint a hányással, a levertséggel és a sárgasággal járó betegség alapos kézmosással megelőzhető.

Megyei szinten mindig is jelen volt a fertőző májbetegség, azonban Tiszakarádon az elmúlt évtizedben nem jelent meg - mondta az InfoRádiónak dr. Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvosa. A betegség az iskoláskorúak és fiatal felnőttek körében terjed, ezért a településen 50 év alattiak nagy része (mintegy 1100 fő) már megkapta a védőoltást.

A hepatitis A- vírus által terjesztett kórokozó bélrendszeri megbetegedést okozhat, ez azonban az alapvető higiéniai szabályok betartásával elkerülhető, ugyanis legtöbbször fertőzött kéz vagy élelmiszer által kerül a szervezetbe. A tünetmentes, de beteg emberből a széklettel ürül a kórokozó, ezért a tiszti főorvos szerint, már a rendszeres kézmosás is sokat segít a terjedés megakadályozásában. Ha egy területen csak egy fertőzött van, és nem tömeges a megbetegedés, akkor csak a családi környezetben történnek az intézkedések.

A betegség tipikus tünete a sárgaság, amely a bőr és szemfehérje elszíneződését jelenti. A tünetek közé tartozik a gyengeség érzése, láz vagy hőemelkedés, bizonytalan hasi panaszok és hányinger. A már megbetegedett embereket a fertőző osztályon vizsgálják ki, mert a tünetek megjelenése után már fennáll a fertőzés veszélye.

Hanganyag: Kálló Izabella