eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Rekordáron kelt el egy kék gyémánt

Megdőlt a karátonként fizetett összeg világrekordja egy ritka sötétkék gyémánt árverésén Londonban.

Az 5,3 karátos gyűrű 7,3 millió euróért (2,1 milliárd forint) kelt le a Bonhams aukciósház szerdai árverésén, így karátonként 1,4 millió euróért (323 millió forintért) cserélt gazdát az ékszer.

Az olasz Bulgari által 1965-ben tervezett gyémántgyűrűt a londoni Graff Diamonds aranyműves cég vásárolta meg. Az ékszerre mind az árverés helyszínén, mind pedig a 25 telefonvonalon hevesen licitáltak. Előzetesen a gyűrű értékét 1,7 millió euróra becsülték.

A Bonhams szerint nehéz kék gyémánthoz jutni a piacon. "Ez pedig olyan szenzációs kő volt, amely mindenkit magával ragadott, aki az eladás előtt láthatta" - mondta el az aukciósház igazgatója, Jean Ghika.

A kék gyémántok évszázadokon át keresett kincsek voltak az uralkodó osztály és a hírességek körében. A legismertebb a Hope gyémánt, amely XIV. Lajos tulajdonában volt a 17. században. A 45,52 karátos drágakövet a francia forradalom idején ellopták, jelenleg a washingtoni Smithsonian Múzeumban látható.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×