eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több száz bort mustrálnak a Szent György-hegyi Napokon

Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a térség borászatai több száz borral versenyeznek az április 23-án kezdődő Szent György-hegyi Napokon.

A Szent György-hegyi napok története 21 éve kezdődött: Tóth János Zoltán hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere szorgalmazta, hogy a Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye országosan is ismert legyen; a Szent György-hegy Hegyközsége, a Szent György-hegyért Alapítvány és a Szent György-hegy önkormányzatai (Hegymagas, Kisapáti, Raposka és Tapolca) azóta évről évre megrendezik ezt a szakmai, gasztronómiai, kulturális, turisztikai programot - mondta a tapolcai önkormányzat sajtóreferense, Kovács Melinda az MTI-nek.

A majd' egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.

Hagyományos program a borvacsora, amely a legszebb Szent György-hegyi borok ételekhez való házasításáról szól. Az ételekhez és italokhoz, hozzáértő szakemberek adnak útmutatót - ismertette Kovács Melinda.

Szakmai programként minden évben jeles borászokat hívnak a rendezők, akik a hegy gazdái számára értékes információkat adnak a szőlőtelepítéssel, bortermeléssel, értékesítéssel kapcsolatban.

A legnagyobb - több ezres tömeget vonzó - rendezvény a borutak bejárása, ezt április 27-én, szombaton tartják: négy borúton, pincéről pincére haladva ismerkedhetnek meg a gyakran messziről, sőt határon túlról érkező turisták a hegy levével; évek óta jönnek Erdélyből és Finnországból is érkeznek csoportok.

Sokak által látogatott program a vasárnapi záróesemény, amikor néptáncosok, hagyományőrzők, fúvószenekarok kíséretében vonulnak a borlovagrendek a Szent György hegy legszebb panorámát nyújtó helyére, a Lengyel kápolnához, ahol hálaadó szentmisével köszönik meg az előző évi borokat és kérik a Jóisten áldását az idei évi termésre is - mondta Kovács Melinda.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×