eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hadat üzent a borhamisítóknak a milliárdos

Teljes kártérítést ítélt meg egy New York-i szövetségi bíróság Bill Koch amerikai milliárdosnak, akinek több százezer dollárért 24 palack márkás és történelmi bornak feltüntetett hamisítványt adtak el 2005-ben egy árverésen.

A bíróság elrendelte a 355 ezer dollár vételár visszatérítését és további 26 ezer dollár bánatpénz megfizetését, mert bizonyítottnak találta, hogy az eladó tudatosan csapta be a vevőt.

Az Amerika Kupa-győztes Bill Koch jachtversenyző 2007-ben tett feljelentést az ügyben, két évvel azután, hogy 3,5 millió dollárért összesen 2669 palack bort vásárolt Eric Greenberg 48 éves vállalkozó pincészetéből.

A két tucat hamis bordói legdrágább palackjáért, egy 1921-es évjáratúnak mondott Chateau Petrus magnumért 29 500 dollárt fizetett. A hamisítványok között volt egy 1864-esnek mondott Chateau Latour is.

A hat éven át folyó per csütörtöki zárótárgyalásán Kochnak sikerült meggyőznie a bíróságot arról, hogy szándékos átverés áldozata lett Greenberg részéről, amit az internetes vállalkozásokból meggazdagodott vállalkozó, egykori milliárdos tagad.

A csalók által már többször becsapott Bill Koch kijelentette, hogy a megnyert csütörtöki per csak az egyik első állomása a borhamisítók elleni hadjáratának, mert - mint mondta - ki nem állhatja, ha átverik. A 72 éves szenvedélyes borgyűjtő szerint az egész szakma velejéig korrupt; felidézte, hogy 1988-ban 400 ezer dollárt fizetett négy üveg francia borért, amelyről elhitették vele, hogy egykoron Thomas Jefferson birtokában volt.

Emlékeztetett, hogy magánnyomozóival már sikerült börtönbe juttatnia egy csaló borkereskedőt, egy másik ellen pedig elmarasztaló bírósági ítéletet hozatnia.

A sokféle vállalkozásba belefogó Greenberg az évek során 70 ezer palack bort vásárolt fel továbbeladás céljából.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×