Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hadat üzent a borhamisítóknak a milliárdos

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljes kártérítést ítélt meg egy New York-i szövetségi bíróság Bill Koch amerikai milliárdosnak, akinek több százezer dollárért 24 palack márkás és történelmi bornak feltüntetett hamisítványt adtak el 2005-ben egy árverésen.

A bíróság elrendelte a 355 ezer dollár vételár visszatérítését és további 26 ezer dollár bánatpénz megfizetését, mert bizonyítottnak találta, hogy az eladó tudatosan csapta be a vevőt.

Az Amerika Kupa-győztes Bill Koch jachtversenyző 2007-ben tett feljelentést az ügyben, két évvel azután, hogy 3,5 millió dollárért összesen 2669 palack bort vásárolt Eric Greenberg 48 éves vállalkozó pincészetéből.

A két tucat hamis bordói legdrágább palackjáért, egy 1921-es évjáratúnak mondott Chateau Petrus magnumért 29 500 dollárt fizetett. A hamisítványok között volt egy 1864-esnek mondott Chateau Latour is.

A hat éven át folyó per csütörtöki zárótárgyalásán Kochnak sikerült meggyőznie a bíróságot arról, hogy szándékos átverés áldozata lett Greenberg részéről, amit az internetes vállalkozásokból meggazdagodott vállalkozó, egykori milliárdos tagad.

A csalók által már többször becsapott Bill Koch kijelentette, hogy a megnyert csütörtöki per csak az egyik első állomása a borhamisítók elleni hadjáratának, mert - mint mondta - ki nem állhatja, ha átverik. A 72 éves szenvedélyes borgyűjtő szerint az egész szakma velejéig korrupt; felidézte, hogy 1988-ban 400 ezer dollárt fizetett négy üveg francia borért, amelyről elhitették vele, hogy egykoron Thomas Jefferson birtokában volt.

Emlékeztetett, hogy magánnyomozóival már sikerült börtönbe juttatnia egy csaló borkereskedőt, egy másik ellen pedig elmarasztaló bírósági ítéletet hozatnia.

A sokféle vállalkozásba belefogó Greenberg az évek során 70 ezer palack bort vásárolt fel továbbeladás céljából.