eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jól úsztak a dinoszauruszok

Szilárd bizonyítékot találtak kanadai kutatók arra, hogy a dinoszauruszok képesek voltak úszni hosszú távon.

Egy nemzetközi kutatócsoporttal együtt dolgozva Scott Persons, az Albertai Egyetem kutatója szokatlan karomnyomokat vizsgált meg, ezeket egy folyó mederalján találták Kínában, amely az elsőszámú lelőhelye a dinoszaurusz-maradványoknak a világon.

A krétakorban élt számos állat - köztük óriás, hosszúnyakú dinoszaurusz - könnyen azonosítható fosszilizálódott lábnyomai mellett a kutatók találtak egy sorozat karomnyomot, amely Persons szerint koordinált, bal-jobb, jobb-bal előrehaladást jelez.

Amit találtunk, azok egy kétlábú dinoszaurusz karmai hegyével hátrahagyott karcolatok. A dinoszauruszkarom jelei azt mutatják, hogy az állat úszott ebben a folyóban, és csak ujjainak hegye érintette a meder alját" - idézte a kutatót a ScienceDaily tudományos hírportál.

A karomnyomok 15 méteren át tartanak, ami a szakemberek szerint bizonyíték arra, hogy a dinoszaurusz képes volt úszni koordinált lábmozgással. A nyomokat egy húsevő theropoda dinoszaurusz hagyta hátra. A theropoda (jelentése szörnylábúak) a hüllőmedencéjű dinoszauruszok két lábon járó csoportja. Ez a példány mintegy egy méter hosszú lábakon állhatott.

A folyómeder tanulmányozása alapján a kutatók úgy vélik, hogy ebben a térségben - Kína Szecsuán tartománya - mintegy 100 millió évvel ezelőtt váltakoztak a száraz és a nedves időszakok. A folyómeder, amelyet Persons dinoszaurusz sztrádának keresztelt el, televan más theropodák és négylábú óriás szauropodák lábnyomaival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×