eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bordiszkrimináció a Balaton környékén

Balatoni bort a Balaton partra! címmel hirdetett kampányt a két legismertebb badacsonyi és balaton-felvidéki borászszervezet szombaton. Azt szeretnék elérni, hogy a Balaton-parti éttermek, szállodák főként helyi borokat kínáljanak.

A Badacsonyi Kör és a VSOP Balaton-felvidék azt tűzte ki célul, hogy akárcsak Európa vezető borvidékein (Franciaországban vagy Olaszországban), a Balaton melletti vendéglátóhelyeken is szinte csak helyi borokat lehessen kapni - hangzott el a szombati sajtótájékoztatón.

Laposa Bence, a Laposa-birtok borásza bemutatta a Badacsonyi Kört, amely egyfajta borműhely: legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter.

Laposa Bence elmondta: az adott tájegységre jellemző gasztronómia a helyi borokkal kiegészülve nyújt igazán teljes élményt. "Abban kérjük a Balaton környéki vendéglátószakma segítségét, hogy részesítsék pozitív diszkriminációban a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez lenne az első lépés ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a Balatoni vendéglátást" - fogalmazott.

Az MTI kérdésére kifejtette: a magasabb, minőségi borkultúra a rendszerváltást követően először más borvidékeken jelent meg, Badacsonyban és a Balaton-felvidéken csak az elmúlt években történt meg a szemléletváltás. Mostanra azonban kialakultak a borfogyasztási szokások a Balaton-parton, és a korábban jobban bevezetett borokhoz ragaszkodnak a vendégek. Új akciójukkal - amelyhez gasztronómiai partnereik is vannak - ezeket a szokásokat szeretnék megváltoztatni, és a helyi kínálatban hangsúlyosabban megjeleníteni a balatoni borokat.

Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör alapító tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a minőségi fejlesztés nem csupán pénz kérdése: nem kerül több pénzbe ugyanis odafigyelni arra, hogy a balatoni borokra és halakra épüljön a tóparti vendéglátás kínálata.

Ha a helyi értékeket megbecsüljük, azzal a saját jövőnket alakítjuk pozitív irányban - hangsúlyozta Orbán Gergely, a VSOP Balaton-felvidék (Villa Tolnay, Sabar Borház, Orbán Pincészet, Pálffy pince) tagja.

Tapasztalataik szerint az a vendéglátóhely, amely kizárólag helyi borokat vesz fel a kínálatába, versenyelőnyre tesz szert a többiekkel szemben, hiszen az egyre kifinomultabb gasztroturisták a helyi ízekért utaznak egy adott régióba - vélte Nagy Miklós, a badacsonyi Bonvino Hotel ügyvezetője.

A Balatoni bort a Balaton-partra! akcióprogram keretében a nyolc borászat saját kapcsolatrendszerén keresztül, következetes kommunikáció és rendezvények útján, illetve közös ajánlatokkal igyekszik minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet megnyerni az ügynek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×