eur:
394.62
usd:
371.74
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyermekgondozást ne az internetről tanuljon!

Egy friss amerikai kutatás eredménye szerint körültekintőnek kell lennünk, ha internetről szeretnénk gyermekgondozással kapcsolatos információt gyűjteni.

A kutatás, amelynek eredményéről a Journal of Pediatrics című folyóiratban számoltak be, arra kereste a választ, hogy a Google kereső által gyermekgondozási témakörben kidobott 1.300 honlap mennyiben felel meg a babák biztonságos alvásáról adott tanácsok tekintetében az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által javasoltaknak.

A kutatás azért volt rendkívül fontos, mert nagyon sokan használják az internetet egészséggel kapcsolatos tanácsok keresésére, amelyekben rendszerint meg is bíznak. Az amerikai felnőtt lakosság közel háromnegyede (72 százaléka) ért egyet azzal a kijelentéssel, miszerint hinni lehet az internetes egészségügyi tanácsoknak. A kicsik biztonságos alvásának vizsgálata azonban rámutatott ezeknek a honlapoknak megbízhatatlanságára. Ennek figyelembe vételével csökkenthető a hirtelen csecsemőhalál szindróma, a fulladás és egyéb alváskor bekövetkező halálesetek kockázata.

A kutatók a Google-t használták az oldalak megkereséshez. A vizsgálat során az első 100 találatot elemezték ki, beazonosították a kifejezéseket, majd tartalmuk és működtetőjük alapján kategóriákba csoportosították a honlapokat - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatók az alábbi kérdésekre kerestek választ a honlapokon (zárójelben az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia válasza): melyik a legbiztonságosabb alvó póz egy baba számára (ha a hátán fekszik); jó-e, ha a baba együtt alszik valakivel (nem: az az ideális, ha a kicsi egyedül alszik); mi a legjobb derékalj az alvó babának (kemény matracon kell aludnia, és a takarónak megfelelő méretűnek kell lennie).

Miután kizárták a nem releváns találatokat, a kutatók megállapították, hogy a honlapok több mint egyharmada (39,2 százalék) pontatlan választ adott. A különböző kifejezésekre keresve a megbízhatóság szintje változatos képet mutat. A legmegbízhatóbb tanácsok a levegőminőség, az alvó póz és a derékalj kérdéskörében érkeztek (73és 82 százalék között). A legrosszabb tanácsokat pedig az együtt alvás, a felügyeleti eszközök és a cumi témakörben születtek (14 és 20 százalék között).

A legmegfelelőbb válaszokat a kormányzati oldalak és a non-profit szervezetek oldalai adták, a legkevésbé jó válaszok a blogokról és a termékismertető oldalakról származtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×