eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csak meggyőződés kérdése, szed-e valaki halolaj kapszulát

A halban található omega-3 zsírsavak állítólag védik a szívet és az érrendszert azáltal, hogy gátolják a gyulladások kialakulását és az érelmeszesedést. A halolaj kapszulák azonban nem segítik a szívrohamok és agyi katasztrófák megelőzését azoknál, akik már szívbetegségben szenvednek - vélik dél-koreai kutatók.

Szang Mi Kvak, a Rákmegelőzési és -felderítési Központ munkatársa és kollégái 14 kutatás eredményeit foglalták össze tanulmányukban, amely az Archives of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

A kutatók olyan kísérleteket elemeztek, amelyeknek a résztvevői omega-3 zsírsavakat tartalmazó kapszulákat vagy placebót vettek be, és nemcsak ők, hanem még az orvosok sem tudták, ki melyiket kapta. A 14 kutatásban összesen 20 485 beteg - 78,5 százalékban férfiak - vett részt, átlagéletkoruk a vizsgálatok elején 63 év volt - írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A dél-koreai kutatók értékelésükbe nem vontak be két nagyszabású tanulmányt, a 11 300 résztvevős úgynevezett Gissi-tanulmányt, valamint a 18 600 pácienst vizsgáló japán Jelis-tanulmányt. Ezek a halolaj kapszula pozitív hatásáról számoltak be, a kontrollcsoport azonban egyiknél sem kapott placebót - márpedig az eredményeket ez igencsak befolyásolhatja.

A kutatók egy elmélettel is előrukkoltak, amely magyarázhatja, miért bizonyultak hatékonynak a halolaj kapszulák a korábbi kutatások során, míg a későbbiekben már nem: a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő betegek időközben jóval gyakrabban kapnak infarktusmegelőző gyógyszereket, főként sztatinokat.

Míg a Gissi-tanulmányban mindössze a résztvevők öt százaléka szedte ezeket a koleszterincsökkentőket, az egyik friss kutatásban már 85 százalék volt ez az arány. Az ezen felül bejuttatott halolaj pedig már nem fokozza a védelmet - vélik a kutatók.

Mindenképp szükséges további vizsgálatok elvégzése annak érdekében, hogy a kérdésre egyértelmű választ lehessen kapni - vallják a kutatók. Arról sincs elegendő adat, hogy azoknál az embereknél, akiket még nem kezeltek szívproblémákkal, hatékony megelőzést nyújt-e a halolaj kapszula.

Továbbra is meggyőződés kérdése tehát, hogy valaki szed-e halolajat vagy sem. Abban azonban egyetértenek az orvosok, hogy ajánlott lehetőleg hetente kétszer halat fogyasztani, már csak azért is, mivel helyettesíti az olyan kevésbé egészséges fehérjeforrásokat, mint amilyen a vörös hús.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×