Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne politizáljon és ne alkoholizáljon a demonstráló bringás!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombat délután 4 óra körül elindult a Critical Mass kerékpáros felvonulás a budai Vérmezőről. A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy szigorúan kerüljék az autósokkal valamint a gyalogosokkal való összeszólalkozást. Nyomatékosan kérték azt is, hogy a bringások semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt.

A szervezők által örömbiciklizésnek szánt, várhatóan legalább 10 ezer embert megmozgató felvonulás az Attila út - Alagút - Lánchíd útvonalon éri el Pestet, majd a Ferenciek terére és a budai Rudas fürdőhöz tett rövid kitérő után az Astoria - Erzsébet tér - Andrássy út útvonalon át érkezik meg a városligeti Királydombhoz, ahol a hagyományos közös bringaemeléssel ér véget 18.30 óra körül.

A menetet Robert Milders holland nagykövet indította el, és a tervek szerint az eseményt záró bringaemelés előtt ugyancsak a diplomata veszi majd át a mozgalom Hollandiának és a királynőnek szóló jókívánságait tartalmazó levelét. A felvonulással egy napon tartják Hollandia nemzeti ünnepét, az anyakirálynő születésnapját.

Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy a menet fennakadás nélkül indult el a végig lezárt és biztosított útvonalon. A biciklisek negyed öt körül lassan hömpölyögtek a szitáló esőben az Attila úton az Alagút felé. Fél öt előtt nem sokkal fogytak el a biciklisek a Vérmezőről.

A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy ne biciklizzenek a járdán és a villamossíneken, és szigorúan kerüljék az autósokkal valamint a gyalogosokkal való összeszólalkozást. Nyomatékosan kérték azt is, hogy a bringások semmilyen politikai párt vagy mozgalom jelképét ne hozzák magukkal, és ne fogyasszanak alkoholt sem a felvonulás előtt, sem aközben. A nagyobb kereszteződésekben zöld pólós rendezők segítik a gyalogosok és a tömegközlekedési eszközök áthaladását.

A Critical Mass résztvevői a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstrálnak. A szombati felvonulás azonban kevésbé demonstráció, mint inkább örömbiciklizés, hiszen mint a szervezők közleményükben írják, a 2004-ben indult mozgalom legfőbb célja, a hétköznapi "kritikus tömeg" már megvalósult. "Persze továbbra is segít, ha látható, mennyien vagyunk és mit akarunk, mert a város még nem vált kerékpáros-baráttá" - fogalmaznak a criticalmass.hu honlapon.

A weboldal szerint Budapest mellett számos más hazai városban, így például Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben is megszervezik a felvonulást.