Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Alpokban lelte halálát a nyolcezres csúcsokat hódító svájci mászó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Alpokban, éppen 52. születésnapján lelte halálát a világ mind a tizennégy nyolcezer méter feletti csúcsát meghódító svájci hegymászó, Erhard Loretan.

A veterán mászó a berni Alpok egyik csúcsához, a Grünhornhoz vezető gerincre kísért fel valakit túravezetőként, amikor csütörtök dél körül lezuhant és szörnyethalt - közölte a svájci rendőrség pénteken.

A páros kezdetben sível, majd kötéllel közelítette meg a 4043 méteres csúcsot. Az esés 3800 méteres magasság körül történt, egyelőre ismeretlen okokból. Loretan a helyszínen életét vesztette, 38 éves kliensét pedig súlyos állapotban szállították kórházba. A rendőrségi vizsgálat még folyik.

A Fribourg kantonból származó Erhard Loretan 11 évesen kezdett hegyet mászni. Első nyolcezres csúcsát, a nehéznek számító pakisztáni Nanga Parbatot 1982-ben mászta meg, a következő 13 évre pedig átlagosan egy-egy jutott a világ legmagasabb hegycsúcsaiból.

A Mount Everestet (Csomolungmát) 1986-ban oxigénpalack nélkül, részben éjszaka mászta meg összesen 40 óra alatt: ez a teljesítménye lenyűgözte a hegymászóvilágot, és a szaklapok címlapjaira került. A világ egyik legjobb hegymászójaként való hírnevét megszilárdította, amikor az olasz Reinhold Messner és a lengyel Jerry Kukuczka után harmadikként csatlakozott a Föld összes nyolcezres csúcsát meghódítók klubjához. Az elit társaság tagjainak száma tavaly nőtt 25-re.