eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Így válasszon csokinyulat, aki jót akar!

Tesztelte a boltokban kapható csokinyuszikat a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: nem csak olcsó, hanem drága termékeket is vásároltak, de ezek közül is akadt, amely inkább a besorolás végére került. Az egyesület szempontjai alapján egy ismert márka mentolízű étcsokoládéból készült csokinyula bizonyult a legjobbnak.

Tizennyolc csokinyulat vásárolt meg az egyesület, főleg a nagyobb szupermarketekben, illetve bioboltokban. Ezeket elsősorban táplálkozásbiológiai szempontból vizsgálták, de emellett, a vásárlók tájékoztatása érdekében, azt is megnézték, mennyire felelnek meg az előírásoknak a címkéken található feliratok - tájékoztatta az InfoRádiót az egyesület munkatársa.

Andacs Noémi elmondta: a legfőbb tapasztalat az volt, hogy a legjobban védett termékeknél is találtak allergén összetevőket, mint például a lecitin, a laktóz vagy a mogyoró.

A másik fő jellemző pedig, hogy sok csokoládé nem tartalmazott kakaót, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Az pedig köztudott, hogy a csokoládénak éppen a magas kakaótartalom miatt kedvező az élettani hatása.

Mindezek miatt azt javasolja a szakértő, hogy aki húsvétra csokinyulat vásárol, mindenképpen olyat válasszon, amelyikre ráírták, hogy "csokoládéból készült".

Meg kell különböztetni ugyanis a csokoládét a bevonómasszától. A kettő között az a különbség, hogy a csokoládénak legalább harmincöt százalék kakaót kell tartalmaznia, a bevonómasszában ez az arány csupán öt százalék! - figyelmeztetett Andacs Noémi, aki hozzátette, hogy a piacot mindenképpen javulás jellemzi, hiszen ma már a termékek jó része csokoládéból készült.

A terméktesztben a legjobb értékelést a magas kakaótartalmú termékek kapták. Első helyen egy ismert márka mentol ízesítésű csokinyula végzett. Azt is megállapították, hogy bár hihetetlenül nagy a különbség a legolcsóbb és a legdrágább termék között, (több mint tízszeres az árdifferencia), az első öt helyen végzett csokinyulak között is akadnak középkategóriás termékek.

Nem mondhatjuk tehát, hogy a legdrágább a legjobb, hiszen a lista végé is előfordultak drágább kategóriába tartozó csokoládényulak - ismertette a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×