Tizennyolc csokinyulat vásárolt meg az egyesület, főleg a nagyobb szupermarketekben, illetve bioboltokban. Ezeket elsősorban táplálkozásbiológiai szempontból vizsgálták, de emellett, a vásárlók tájékoztatása érdekében, azt is megnézték, mennyire felelnek meg az előírásoknak a címkéken található feliratok - tájékoztatta az InfoRádiót az egyesület munkatársa.
Andacs Noémi elmondta: a legfőbb tapasztalat az volt, hogy a legjobban védett termékeknél is találtak allergén összetevőket, mint például a lecitin, a laktóz vagy a mogyoró.
A másik fő jellemző pedig, hogy sok csokoládé nem tartalmazott kakaót, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Az pedig köztudott, hogy a csokoládénak éppen a magas kakaótartalom miatt kedvező az élettani hatása.
Mindezek miatt azt javasolja a szakértő, hogy aki húsvétra csokinyulat vásárol, mindenképpen olyat válasszon, amelyikre ráírták, hogy "csokoládéból készült".
Meg kell különböztetni ugyanis a csokoládét a bevonómasszától. A kettő között az a különbség, hogy a csokoládénak legalább harmincöt százalék kakaót kell tartalmaznia, a bevonómasszában ez az arány csupán öt százalék! - figyelmeztetett Andacs Noémi, aki hozzátette, hogy a piacot mindenképpen javulás jellemzi, hiszen ma már a termékek jó része csokoládéból készült.
A terméktesztben a legjobb értékelést a magas kakaótartalmú termékek kapták. Első helyen egy ismert márka mentol ízesítésű csokinyula végzett. Azt is megállapították, hogy bár hihetetlenül nagy a különbség a legolcsóbb és a legdrágább termék között, (több mint tízszeres az árdifferencia), az első öt helyen végzett csokinyulak között is akadnak középkategóriás termékek.
Nem mondhatjuk tehát, hogy a legdrágább a legjobb, hiszen a lista végé is előfordultak drágább kategóriába tartozó csokoládényulak - ismertette a szakértő.
Elfogyott a türelem a határ túloldalán: Burgenland hadat üzent a kormánynak