Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A fiatalok jobbnak ítélik saját anyagi helyzetüket, mint az országét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fiatalok jobbnak ítélik saját anyagi helyzetüket, mint az országét - ez derül ki a Xallis Consulting idei első negyedéves Ifjúsági Jóléti Index kutatásából.

A megkérdezettek saját anyagi helyzetüket mínusz 12-es, míg az országét mínusz 58-as szintűnek látják. Az 500 fős, országos, 14-25 éves lakosságra kiterjedő reprezentatív kutatás mínusz 100-tól plusz 100-ig terjedő skálán mérte a fiatalok véleményét saját személyes anyagi helyzetükről.

A mínusz 100-as érték jelentése rendkívül kedvezőtlen, míg a plusz 100-asé kiváló anyagi helyzetre utalt.

A közlemény idézi Győri Dávidot, a Xallis Consulting ügyvezető igazgatóját aki úgy vélekedett: "az Ifjúsági Jóléti Index azt mutatja, hogy a 14-25 évesek sokkal jobbnak ítélik saját anyagi helyzetüket, mint az országét. Figyelmeztető jel azonban, hogy az életkor előre haladtával érzékelhetően romlik a kép, még a fiatalok csoportján belül is. A 14-17 évesek IJ index mutatószáma mínusz 10-es, míg a 22-25 éveseké már mínusz 14-es."

Az elemzők szerint már fiatal korban megmutatkozik a magyar férfiak hajlama a pesszimizmusra: a 14-25 éves lányok IJ indexe mínusz 8-as, míg a fiúké mínusz 16-os.

A kutatás alapján ismét megerősítést nyert az a korábban is ismert tény, hogy a hazai fiatalok széles körben és nagymértékben nyitottak a pénzügyi ismeretek befogadására; sőt igénylik is azokat. A több pénzügyi ismeret, tudás ugyanis az egyik fontos olyan elem, amelyben saját anyagi jólétük kulcsát látják.

pénzintézetek számára, és a pénzügyi ismeretek, a pénzintézetek üzenetei nem a számukra megfelelő kommunikációs csatornákon és stílusban kerülnek megfogalmazásra.

A kutatásból az is kitűnt, hogy egyre korábbra kerül az első számlanyitás időpontja: a 14-25 évesek 82 százaléka már rendelkezik legalább egy bankkapcsolattal.