Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Papi költötte ki Lajos tojásait az állatkertben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Emucsibék cseperednek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol nagy hagyományai vannak az Ausztráliában őshonos futómadarak tartásának. Meglepő talán csak az lehet, hogy a csíkos-pihés apróságok Papi és Lajos násza után keltek ki, úgy egy héttel ezelőtt.

A tojásokat emuszokás szerint a Papi névre hallgató kakas költötte ki, és ő gondoskodik a fiatalok neveléséről is, a tojónak, Lajosnak így nem sok feladata marad - olvasható a fővárosi állatkert közleményében.

A madár férfias nevét annak köszönheti, hogy az emuknál nincs ivari kétalakúság, a nőstények és a hímek közötti különbség szabad szemmel nem látható, és az állatok nemét csak állatorvosi beavatkozás keretében lehet meghatározni. Emiatt az állatkertekben sokszor előfordult, hogy véletlenül női nevet adtak egy hím madárnak és fordítva.

Jóllehet Lajosról már a névadáskor lehetett tudni, hogy tojó, a gondozók mintegy "hagyománytiszteletből" adtak férfias nevet neki.

Az emuknál a tojók feladata csak a tojás lerakása, a kotlásról, valamint a kikelt csibék neveléséről a hím gondoskodik. Egyes állatkertekben a tojókat külön is kell zárni, amíg a csibék meg nem nőnek. Ebből a szempontból a budapesti tojó kifejezetten családcentrikus: bár itt is Papira marad a kotlás és a csibék nevelése, ez utóbbiban azért Lajos is részt szokott venni.

Az emu (Dromaius novaehollandiae) Ausztráliában őshonos, nagy testű futómadár. Magassága a 150-190 centimétert, tömege pedig akár az 55 kilogrammot is elérheti. A hímek a zöldes színű, 70-90 dekagrammos tojásokat általában 56 nap után költik ki, ez idő alatt a tojásokon ülő kakas akár hét kilogrammot is fogyhat. A kikelő fiatalok a főként növényevő felnőttekkel ellentétben a fehérjében gazdag táplálékot, rovarokat és más apróbb állatokat esznek.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már annak megnyitásakor, 1866-ban is láthatott a közönség emukat.