Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Isten büntetései-e a természeti katasztrófák?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Még az istenhívők közül is kevesen vélik úgy, hogy a természeti katasztrófákkal egy felsőbb hatalom sújtaná az embert annak bűneiért. Az árvizek, földrengések gyakoriságában inkább a klímaváltozás jeleit sejtik - derül ki egy friss amerikai felmérésből.

A Japánt sújtó természeti katasztrófát követően elvégzett friss kutatás eredménye szerint még az istenhívő amerikaiak is csak kis számban hajlanak arra, hogy a Teremtő büntetését lássák a földrengésekben, árvizekben és más katasztrófákban.

A Public Religion Research Institute által lebonyolított felmérés szerint tízből hét amerikai hisz olyan Istenben, akivel az egyén kapcsolatot teremthet, és 56 százalékuk véli úgy, hogy ez az Isten kontrollál mindent, ami a világban történik.

Ennek ellenére tízből csak négyen hajlanak arra, hogy a természeti katasztrófákban a természetfeletti hatalom megnyilvánulását lássák, és tízből csak alig hárman gondolják úgy, hogy Isten az egyének bűneiért ilyen formában büntetné a társadalmat - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Ez utóbbi megállapítás alól csak a fehér bőrű evangélikusok képeznek kivételt: körükben ugyanis tízből hat azok aránya, akik a katasztrófákban Isten megnyilvánulását sejtik, és tízből öt azoké, akik szerint az egyének bűnei alapján az egész társadalom megítéltetik. A más protestáns felekezethez tartozók és a katolikus keresztények körében ötből egy hívő szerint az egyének hibáiért a társadalmat büntetések sújtják.

Azon 44 százalékkal ellentétben, akik a természeti katasztrófák súlyosságában a végítélet bizonyságát látják, felekezettől függetlenül tízből közel hat amerikai gondolja úgy, hogy a fokozódó klímaváltozásnak köszönhető inkább a katasztrófák intenzitása.