eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

A világ legnagyobb libikókáját építették fel New Yorkban

A világ legnagyobb libikókáját építették meg New Yorkban.

A faszerkezet huszonöt méter hosszú, és mindennek lehet nevezni, csak gyerekjátéknak nem: ugyanis a levegőbe emelkedő "ülőkéje" három és fél méterre lebeg a földtől.

A hatalmas mérleghintát Ashrita Furman vezetésével egy vállalkozó kedvű csapat készítette Queens negyedben. Nem mindennapi méreténél fogva várhatóan bekerül a Guinness Világrekordok Könyvébe is.

Az ötvenöt éves üzletember amúgy szinte megszállottan hajszolja a különböző furcsa rekordokat, eddig 299 alkalommal jegyezték be nevét a Guinness-könyvbe. Ezzel őt tekintik a világcsúcsok csúcstartójának. Első rekordját harminc évvel ezelőtt produkálta, és bár teljesítményei közül jó néhányat az évek során felülmúltak, 122 Guinness-csúcs még mindig az ő nevéhez fűződik.

A múlt héten például azzal került be a rekorderek közé, hogy egészen szokatlan versolvasást szervezett: ugyanazt a költeményt 146-an adták elő, méghozzá 146 különböző nyelven.

A rendkívüli felolvasás egy New York-i épület Central Parkra néző tetőteraszán, naplementekor zajlott le. A versmondók egy részét az amerikai nagyvárosban dolgozó diplomácia karból verbuválta Furman, de a szereplők között feltűnt Carl Lewis korábbi amerikai rövidtávfutó, olimpiai bajnok és világcsúcstartó vágtázó is.

Sri Chinmoy indiai spirituális tanító, filozófus, költő, festő és zeneszerző Légy olyan, mint egy gyerek című alkotása egyebek között rétóromán, ladin, zulu és bengáli nyelven is elhangzott, sőt az egyik előadó biszlamául tolmácsolta a költeményt. Az utóbbi nyelvet mintegy hatezren beszélik Vanuatu szigetén és Új-Kaledóniában.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×