Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világ legnagyobb libikókáját építették fel New Yorkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ legnagyobb libikókáját építették meg New Yorkban.

A faszerkezet huszonöt méter hosszú, és mindennek lehet nevezni, csak gyerekjátéknak nem: ugyanis a levegőbe emelkedő "ülőkéje" három és fél méterre lebeg a földtől.

A hatalmas mérleghintát Ashrita Furman vezetésével egy vállalkozó kedvű csapat készítette Queens negyedben. Nem mindennapi méreténél fogva várhatóan bekerül a Guinness Világrekordok Könyvébe is.

Az ötvenöt éves üzletember amúgy szinte megszállottan hajszolja a különböző furcsa rekordokat, eddig 299 alkalommal jegyezték be nevét a Guinness-könyvbe. Ezzel őt tekintik a világcsúcsok csúcstartójának. Első rekordját harminc évvel ezelőtt produkálta, és bár teljesítményei közül jó néhányat az évek során felülmúltak, 122 Guinness-csúcs még mindig az ő nevéhez fűződik.

A múlt héten például azzal került be a rekorderek közé, hogy egészen szokatlan versolvasást szervezett: ugyanazt a költeményt 146-an adták elő, méghozzá 146 különböző nyelven.

A rendkívüli felolvasás egy New York-i épület Central Parkra néző tetőteraszán, naplementekor zajlott le. A versmondók egy részét az amerikai nagyvárosban dolgozó diplomácia karból verbuválta Furman, de a szereplők között feltűnt Carl Lewis korábbi amerikai rövidtávfutó, olimpiai bajnok és világcsúcstartó vágtázó is.

Sri Chinmoy indiai spirituális tanító, filozófus, költő, festő és zeneszerző Légy olyan, mint egy gyerek című alkotása egyebek között rétóromán, ladin, zulu és bengáli nyelven is elhangzott, sőt az egyik előadó biszlamául tolmácsolta a költeményt. Az utóbbi nyelvet mintegy hatezren beszélik Vanuatu szigetén és Új-Kaledóniában.