Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki kaphat idén ingyenes oltást az újinfluenza ellen?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei influenzaszezonban a H1N1 ellen is beoltják azt, aki a szezonális influenza elleni védőoltást kéri. Az InfoRádió úgy értesült: vita alakult ki arról, hogy kik lehetnek jogosultak az 1,3 millió adag ingyen vakcinára.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a 2010/2011-es influenzaszezonban az influenzavakcina tartalmaz egy A(H1N1), egy A (H3N2) és egy B szerű törzset. Az idei szezonra ajánlott oltóanyagban felhasznált A(H1N1) törzs megegyezik a 2009-ben indult influenzajárványt okozó vírussal - olvasható az Országos Epidemiológiai Intézet honlapján.

A sokat vitatott új influenza elleni vakcina tehát a háromkomponensű szezonális oltás egyik eleme lesz. Vagyis aki a már ismert, Fluval AB névre hallgató vakcinát kéri, azt beoltják az új vírus ellen is. Azt az ÁNTSZ nem tudta megmondani, hogy külön, csak a H1N1 elleni szer igényelhető lesz-e.

Az új vírus elleni, Fluval P nevű védőoltást egyébként 2 millió 690 ezer személy kérte, ez országosan 26,8%-os átoltottságot eredményezett. Ismert, a kormány 4 millió térítésmentes és 2 millió térítés ellenében felhasználható vakcinát rendelt. A szezonális oltásban több mint 1 millió 176 ezren részesültek, 60 százalékát a 60 éven felüliek és a krónikus betegek kapták meg.

Évek óta a leginkább veszélyeztetett 1 millió 300 ezer páciens ingyen jogosult a védőoltásra. Az InfoRádió megtudta: vita alakult ki arról, hogy idén kik részesülhetnek ebben. Ugyanis míg a szezonális járvány általában az idősebbeket támadja meg, az új vírus különlegessége épp az volt, hogy a fiatalok és a várandós nők lettek rá fogékonyabbak. Kérdés tehát, hogy az idei szezonban a mindkét vírus ellen védő ingyenes vakcinákat kiknek ajánlják fel.

Az ÁNTSZ-nél azt mondták: két hét múlva már többet lehet tudni a kérdésről.