Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézze meg az Állatkert legújabb lakóját!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mhorr gazella született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Ez a faj a vadonból már kipusztult.

Cumisüvegből táplálják az augusztus 9-én született Mhorr gazella borjút a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézmény 144. születésnapján világra jött apróságot az anyaállat nem táplálja, ezért szükséges a kicsi

felneveléséről mesterségesen gondoskodni. A patásoknál megesik, hogy az első utódjukat - valószínűleg a gyakorlatlanság miatt - nem tudják rendben felnevelni, viszont a későbbi borjakról már rendben gondoskodnak.

A másfél hetes ifjú gazellát a Szavanna komplexum istállójában láthatják a látogatók. A gondozók Ekundayónak nevezték el. A joruba nyelvterületen használt beszélő név annyit tesz, hogy a "rosszkedv örömmé válik".

A Mhorr gazella a dámgazella (Gazella dama) egyik alfaja. A dámgazella egykor általánosan elterjedt fajnak számított a Szahara nyugati felében, ma azonban csak Mali, Niger és Csád területén, illetve alkalmanként Algéria déli, Malival és Nigerrel határos vidékén fordul elő vadon.


Fotó: Bagosi Zoltán

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) minősítési rendszerében kritikusan veszélyeztetett fajnak számít, a vadonban csupán ötszáz egyed él ebből az állatfajból.

A dámgazella négy alfaja közül az eredetileg Marokkó és Nyugat-Szahara területén őshonos Mhorr gazella a legritkább, olyannyira, hogy ebből az alfajból egyetlen példány sem maradt a szabad természetben.

Állatkertekben összesen 143 egyed él, ez jelenti ma a Mhorr gazellák teljes világállományát.

Hanganyag: Kálló Izabella