Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevésbé stresszes a gyerek, ha gyalog jár iskolába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A reggeli iskolába sétálástól a gyerekek kevésbé lesznek stresszesek az iskolapadban napközben, és meg lehet előzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását is - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

Akár egy 2 kilométeres séta is az iskolába csökkentheti a szívverésszámot és a vérnyomást, amelyek szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek - állítják amerikai kutatók, akik negyven, 10 és 14 év közötti gyereken vizsgálták meg a séta hatásait.

A 20 fiút és ugyanannyi kislányt két csoportra osztották a Buffalói Egyetem szakemberei: egyik felüket székbe ültették, hogy egy 10 perces slide show-t nézzenek meg egy lakóövezet és egy iskola képeivel. A másik csoportnak egy futópadon kellett közel két kilométert lesétálniuk egy hátizsákkal. Ahogy sétáltak, nekik is képeket mutattak lakóövezetről és iskoláról.

Egy húszperces pihenő után mindegyik gyereknek egy tesztet kellett megoldaniuk. A kutatók azt találták, hogy a feladat megoldása közben átlagosan négy dobbanással emelkedett a szívverésük percenkét azoknak a gyerekeknek, akik a futópadon sétáltak, 11-l pedig azoknak, akik csak ültek.

A szív- és érrendszeri problémák kialakulásának folyamata már gyerekkorban elkezdődhet, ezért fontos, hogy már akkor találjunk módot a folyamat lassítására, a séta pedig erre kiválóan alkalmas - hangsúlyozta a kutatás vezetője, James Roemmich professzor.