Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ilyen döbbenetet még senki sem láthatott Velencében!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A velencei gondolások kilencszáz éves történelmének forradalmi eseménye következett be: a 425 tagot számláló hivatalos listára felkerült az első nő.

Giorgia Boscola az utolsó felvételi vizsgát is sikerrel teljesítette, ezzel a 24 éves, kétgyermekes anyukának régi álma vált valóra: mostantól kezdve "másodpilótakén" hajózhat a Canale Grandén. Következő célja, hogy az önálló működési engedélyt is megszerezze.

Boscola apja, Dante is gondolás, de nem igazán támogatta lánya terveit. Kifejtette: "Büszke vagyok rá, de továbbra is úgy vélem, a gondolázás nem való nőknek".

Az első női gondolás azonban sugárzik a boldogságtól. "Még mindig nem tudom elhinni. Három évvel ezelőtt már megpróbálkoztam a felvételi vizsgával, de akkor nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy megvalósíthattam az álmomat. Remélem, hamarosan kollégák lehetünk az édesapámmal" - nyilatkozta Boscola az Il Gazzettino di Venezia című helyi lapnak pénteken.

Sandro Simionato polgármester-helyettes szerint 900 éves férfiuralomnak szakadt vége a szakmában.

A munkavállalási engedélyért folytatott küzdelemnek anyagi okai is vannak: a hagyományos matrózingben hajózó gondolás férfiak a főszezonban akár ötezer eurót (1,4 millió forintot) is kereshetnek havonta. Egy ötvenperces út a velencei csatornákon több mint hetven euróba (csaknem húszezer forintba) kerül.

Egy német nő korábban már kapott gondolavezetői engedélyt, de csak egyetlen szálloda vendégeit szállíthatta, őket is csak a hotel gondoláján.