Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A babona csak ürügy a nők zaklatására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyetlen év alatt az alacsonyabb kasztokból származó, szegény nők százai kénytelenek kínzásokat elviselni Nepálban: a boszorkányüldözés, a babona és a diszkrimináció élő jelenség a Himalája területén fekvő országban.

Kalli Biszvokarma az "érinthetetlenek", vagyis a dalitok kasztjába tartozik, ez a szigorú hindu kasztrendszer legalsó foka. Szomszédjai két napon keresztül tartották fogva, a legválogatottabb kínzásokat kellett elviselnie, míg végül megtört, "bevallotta", hogy boszorkány, és hogy megbetegített egy tanárt. Esete sajnos nem egyedi.

Emberi jogi aktivisták szerint az ilyen boszorkányüldözések tetteseit ritkán állítják bíróság elé. A rendőrség a dalit nők üldözését falun belüli ügyekként kezeli.

Bár Madhav Kumar nepáli kormányfő elmondta, 2010-ben véget akarnak vetni a nők elleni erőszaknak, a hatóságok sok ellenállásra számítanak. A babona ugyanis mélyen gyökerezik a nepáli társadalomban, legszörnyűbb formája pedig a boszorkányságba vetett hit - jelentette ki Szarva Dev Praszad Odzsha nőkkel és szociális kérdésekkel foglalkozó miniszter.

A WOREC helyi nőjogi csoport szerint az elmúlt két évben legalább 82 nőt kínoztak meg boszorkányság okán. Szóvivőjük elmondása szerint azonban ennél sokkal több nőt ért testi és lelki bántalmazás. A babona többnyire csupán ürügyként szolgál a nők zaklatásához. Általában gazdaságilag és szociálisan sérülékeny nőket kínoznak, akik könnyen válnak áldozattá.

Bár a nepáli törvények tiltják a nők elleni erőszakot, ennek nagyon ritkán sikerül érvényt szerezni, különösen marginális csoportok esetében.