eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az elhízás növelheti a mellrák kockázatát

A mellrákos esetek harmada elkerülhető lenne, ha a nők kevesebbet ennének és többet mozognának - állítják kutatók.

A rendszeres alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, elhízás - a Barcelonában tartott Európai Mellrák Konferencia szakértői szerint a modern életmód ezen jellemzői nagyban hozzájárulhatnak a mellrák kialakulásához.

Dr. La Vecchia, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség munkatársa hangsúlyozta, a mellrákos esetek 25-30 százaléka megelőzhető lenne, ha a nők soványabbak lennének, és több időt fordítanának a testmozgásra.

Egyelőre konkrét bizonyíték nincs arra, hogy az elhízás növeli a mellrák kialakulásának a kockázatát, de tény, hogy a súlygyarapodással megnövekedett nemi hormonszint állhat az ösztrogéntől függő tumorok kialakulása mögött.

Tavaly a World Cancer Reaserch Fund tanulmányában a szakértők azt állították, hogy a mellrákkal diagnosztizált nők 40 százaléka egészséges életmóddal elkerülhette volna a betegséget.

Dr. Rachel Thompson, a szervezet munkatársa hangsúlyozta, amíg a nem egészséges életmód növeli, a szoptatás csökkenti a mellrák kockázatát.

Az is elhangzott a konferencián, hogy egyre több nő, aki a rák miatt már elveszítette az egyik mellét, attól tartva, hogy újra daganata lesz, újabb masztektómiának veti alá magát

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×