Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fájdalmai vannak? Gyógyuljon méhcsípéssel!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre népszerűbbé válik Kínában a méhcsípés-terápia. A módszer több mint háromezer éves múltra tekint ugyan vissza Kínában, ám csupán 2007-ben engedélyezték használatát.

Az eljárás az akupunktúrához hasonlatos, hiszen a méheket akupunktúrás pontokra helyezik, csupán a tűket adott esetben fullánkok helyettesítik. Igen hasznosak a méhek által az emberi szervezetbe bejuttatott toxinok, amelyek a kínai orvosok szerint gyógyhatással bíró természetes medicinák.

A hagyományos kínai orvoslást gyakorló pekingi Kang Taj klinika orvosai szerint a módszer csont- és ízületi bántalmak, egyebek közt reuma gyógyítására alkalmas.

"A méhtoxin javítja az adott területen a vérkeringést, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással bír" - magyarázta Vang Csing, a klinika egyik orvosa.

A kezeléshez olaszországi és az Arab-öböl vidékéről származó méhek keresztezésével nyert hibrideket alkalmaznak, amelyek 0,3 milliméteres fullánkkal rendelkeznek, és a "tű" 0,3 milligramm toxint tartalmaz. Az eljárás során az orvosok csipesszel helyezik a rovarokat a fájdalmas terület akupunktúrás pontjaira; a méh, miután megcsípte a pácienst, elpusztul, fullánkja azonban néhány órára a beteg testében tud maradni.

Azt, hogy végül is mennyi ideig legyen a fullánk a betegek bőrében, az orvosok határozzák meg, akárcsak azt, hogy egy-egy kezelés során hány méhcsípés szükséges az optimális hatás eléréséhez. Általában minimum négy-öt, maximum száz méhcsípést rendelnek el. A beavatkozás alkalmanként 120 jüanba (3455 forintba) kerül.

A klinika naponta 30 beteget tud fogadni, ám a kezelés olyannyira népszerű, hogy az intézmény már a bővítésen gondolkodik. Az orvosok adatai szerint pácienseik 90 százaléka meggyógyul vagy legalábbis javulás állt be az állapotukban.